Ga verder naar de inhoud
Asse

Asse

De gemeente Asse investeert in meer biodiversiteit en openbare groene ruimte. Denk aan de ontwikkeling van het Kerremanspark, de uitwerking van de Groene Rand Asse en initiatieven zoals de akkervogelpercelen. Om de natuur in tuinen te stimuleren konden inwoners jarenlang een gratis zakje bloemenzaad krijgen, reikte de Milieuraad in 2020 de milieuprijs aan de eigenaars van drie natuurlijke tuinen uit … Met het project ‘Tuinrangers’ schakelt de gemeente nu een versnelling hoger voor meer natuur in particuliere tuinen.

De Tuinrangers van Asse

Asse heeft mooie natuurgebieden, trage wegen en kleine landschapselementen die helpen om de enorme achteruitgang van de biodiversiteit tegen te houden. Maar er is meer nodig en daar kan ook jij je steentje aan bijdragen. Als je vanuit de lucht naar Asse kijkt, zal je zien hoe jouw tuin en de tuin van jouw buren en die van de buren van jouw buren samen één groot groen lint vormen. Iedereen met een tuin(tje) kan dus een belangrijke schakel vormen in ons streven naar meer biodiversiteit.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Asse en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

“De gemeente zet op verschillende manieren in op meer biodiversiteit. Door het Tuinrangers project kunnen we inwoners concrete tips aanreiken om ook in hun tuin meer natuur te verwelkomen. We rekenen op jullie medewerking.”

Peter Verbiest - 1ste schepen Asse
2924
Boerenzwaluw
Boerenzwaluw

Iconische dieren in Asse

De boerenzwaluw en de huiszwaluw: wie kan niet genieten van de spectaculaire vlucht van de zwaluw, maar hoe vaak zien we ze nog? Elke Assenaar kan de zwaluwen helpen door massaal akkerbloemen te zaaien, tuinvijvertjes aan te leggen en te stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zo zorgen we voor meer vliegende insecten en dat is nodig: één koppeltje zwaluwen moet in 3 weken tijd tienduizenden insecten aanvoeren om een nestje jongen groot te brengen!

De groene specht: deze prachtige helgroene verschijning vliegt in een golvende vlucht van het ene weiland naar de volgende tuin. Met een beetje geluk krijg je hem dagelijks op bezoek. Tenminste, als je je gazon niet te vaak maait en nooit spuit tegen “onkruid” of “ongedierte”. Hoe meer mierennestjes tussen je gras hoe beter, want mieren zijn een favoriete spechtensnack.

Asse

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Asse en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.