Ga verder naar de inhoud
Hoogstraten

Hoogstraten

Hoogstraten zet zich in om de stad nog groener, biodiverser en klimaatbestendiger te maken. We zijn een bijvriendelijke gemeente en willen dit ook in de toekomst blijven. Natuurlijk doen we dit niet alleen, samen met onze inwoners maken we een verschil!

Samen maken we het verschil

Wie Hoogstraten vanuit de lucht bekijkt, ziet een groene stad. Veel van dit groen zit echter verscholen in tuinen, achter hekwerk en huizen. Willen we van Hoogstraten een echte klimaatbestendige en biodiverse stad maken? Dan moeten we dat samen doen.

Iedere tuin, hoe klein ook, kan een steentje bijdragen. Wil ook jij een verschil maken? De Tuinrangers zetten je met plezier op weg.

Hoogstraatse tuinrangers

De stad investeert in een professionele opleiding van gepassioneerde vrijwilligers: onze Hoogstraatse Tuinrangers. Is hun opleiding afgerond? Dan komen ze gratis langs. Ze geven je eenvoudig advies en praktische tips om jouw tuin om te toveren in een paradijs voor dieren en planten. Of ze inspireren je hoe je jouw tuin beter kan wapenen tegen droogte en hitte.

"In Hoogstraten staan we voor grote uitdagingen, zowel op vlak van klimaat als biodiversiteit. We zien enthousiasme bij Hoogstratenaren om zelf iets te doen. Alleen weten ze niet altijd hoe. We willen dat enthousiasme aanwakkeren. Dat doen we door onze inwoners op weg te zetten met het juiste advies, op maat van hun tuin. Eenvoudig, duidelijk en direct toepasbaar."

Michel Jansen - Schepen van stadsontwikkeling en klimaat
Michel Jansen pasfoto
Oranjetipje
Oranjetipje

Koestersoorten voor Hoogstraatse tuinen

Koolmees
Onder het motto “zonder is gezonder” gebruikt Hoogstraten geen pesticiden op het openbaar domein. Kies ook in je tuin voor de natuurlijke weg.
Nodig een koolmees uit in je tuin en bestrijd zo ongewenste rupsen van de buxusmot of de eikenprocessierups. Koolmezen staan gekend als echte rupsenverslinders. Eén koolmezenjong eet gemiddeld 400 rupsen per week, met zo’n 10 jongen per nest tikt dit aardig aan.

Oranjetipje
Een insectenvriendelijke tuin trakteert je op prachtige vlinders, zoals het oranjetipje. Het Oranjetipje herken je gemakkelijk als een witte vlinder met oranje vleugelpunten. Je kan hem in de lente in je tuin ontmoeten. Klimaatvoorspellingen vertellen dat de vlinder het tegen 2050 steeds moeilijker zou kunnen krijgen om in Vlaanderen te overleven. Jouw tuin kan dus echt een verschil maken.

Bart vandersmissen 2

Bomen en struiken

Laat je tuin een echt groene plek zijn. Scherm je tuin liever af met een haag dan een hekwerk. Een egel kan zich zo veel gemakkelijker van tuin naar tuin verplaatsen. En geef bomen de kans om uit te groeien tot een volwassen exemplaar. Dit geeft niet alleen structuur in je tuin, maar het is ook een boost voor de biodiversiteit. Wist je trouwens dat één volwassen boom het effect heeft van zo’n 5 airco’s? Veel beter dan eender welke parasol!

Hoogstraten

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Hoogstraten en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.