Ga verder naar de inhoud
Kalmthout

Kalmthout

Kalmthout is vele prachtige natuurgebieden rijk. We maken van alle tuinen stapstenen voor de fauna en flora tussen deze gebieden. Zo maken de Kalmthoutse tuinen deel uit van onze mooie natuurlijke omgeving.

De Kalmthoutse tuinrangers

Kalmthout is een groene gemeente en dat groene karakter gaan we samen versterken. De Kalmthoutse Tuinrangers zijn gemotiveerd om je daarbij te helpen!

Hoe pas je je tuin aan zodat hij beter bestand is tegen het klimaat? Welke verhardingen kunnen in jouw tuin plaats maken voor een groenere invulling? Hoe kan jij vogels, insecten en andere diertjes in je tuin een handje helpen? De Kalmthoutse Tuinrangers zijn goed opgeleid om met jou mee te denken. Ze brengen idee├źn aan die helemaal toegespitst zijn op jouw tuin.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Kalmthout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

"Samen voor een duurzamer Kalmthout? Het kan! Nodig een Tuinranger uit in je tuin en ga samen op ontdekking. Daarna kan je zelf aan de slag met de praktische tips. Zo roepen we de klimaatverandering een halt toe."

Silke Lathouwers - schepen voor milieu
IMG 8806
Knautiabij
Knautiabij

Iconische tuindieren van Kalmthout

Bijen
Als heidegemeente is Kalmthout verbonden met de bij. Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving en vruchtzetting van vele planten. De Tuinrangers geven je graag tips om de bijen in je tuin te helpen.

Egels
Via het charter biodiversiteit adopteerde Kalmthout de egel. In onze tuinen gaan egels op zoek naar slakken en insecten. Tuindraden en andere afrasteringen vormen daarbij grote hindernissen. Met egelpoortjes en plekjes voor hun winterslaap help jij de egel vooruit.

Ruwe berk
Ruwe berk

Iconische planten in Kalmthout

Door de zanderige grond komen in onze regio veel zomereiken en ruwe berken voor. Denk bijvoorbeeld aan onze beroemde Cassenboom. Bomen vormen niet alleen voor veel dieren voedsel-, broed- en schuilplaatsen. Ze zorgen ook voor verkoeling op hete zomerdagen.

Hagen vormen natuurlijke afscheidingen tussen tuinen en zorgen voor een omgeving waar dieren zich thuis voelen. Inheemse hagen leveren met hun bloesems en bessen een enorm aanbod aan voedsel voor insecten en zangvogels.

Kalmthout

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Kalmthout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.