Ga verder naar de inhoud
Kalmthout

Kalmthout

We willen van alle tuinen stapstenen maken voor de fauna en flora tussen de verschillende natuurgebieden in Kalmthout. Zodat onze tuinen niet vreemd aanvoelen voor de omgeving, maar hier juist deel van uitmaken.

De Kalmthoutse tuinrangers

De Kalmthoutse geëngageerde en opgeleide tuinrangers denken met jou mee om je tuin aan te passen en klimaatbestendig in te richten. Hoe minder verhardingen, hoe beter. We wonen allemaal graag in het groene Kalmthout en dat groene karakter bepalen we allemaal samen mee. Wie weet is er bij jou in de (voor)tuin wel verharding aangelegd die plaats kan maken voor een groene invulling? De tuinrangers helpen u hiermee graag verder!

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Kalmthout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

"Samen voor een duurzamer Kalmthout? Het kan! Nodig een tuinranger uit die samen met jou op ontdekking gaat in je tuin en je inspireert om je tuin onder handen te nemen om zo de klimaatverandering een halt toe te roepen."

Silke Lathouwers - schepen voor milieu
IMG 8806
Knautiabij
Knautiabij

Iconische tuindieren van Kalmthout

Bijen
Als heidegemeente is Kalmthout onlosmakelijk verbonden aan de bij. Zowel de honingbij als de andere soorten zijn van groot belang voor de bestuiving en vruchtzetting van vele planten. Helaas vinden de bijen in hedendaagse tuinen soms te weinig stuifmeel en nectar. Ze hebben nood aan meer drachtplanten in onze tuinen.

Egels
Via het charter biodiversiteit ‘adopteerde’ de gemeente Kalmthout geruime tijd geleden de egel. In onze tuinen snuffelt hij graag rond, op zoek naar slakken en insecten. Helaas heeft de schattige egel het moeilijk. Tuindraden en andere afrasteringen vormen onoverkomelijke hindernissen op zijn zoektocht. Met egelpoortjes en knusse plekjes voor zijn winterverblijf help je de egel veel vooruit.

Ruwe berk
Ruwe berk

Iconische planten in Kalmthout

Bomen maken van Kalmthout een groene gemeente. Van nature komen in deze regio veel zomereiken en ruwe berken voor, aangezien ze goed gedijen op onze zandgronden. Kijk maar naar het monument, de Cassenboom. Maar natuurlijk breken we graag een lans voor de andere soorten zoals de beuk, de linde en de lijsterbes. Bomen vormen niet alleen voor veel dieren voedsel-, broed- en schuilplaatsen. Ze zorgen ook voor een verkoelend effect op hete zomerdagen.

Behaag natuurlijk. Hagen vormen immers natuurlijke afscheidingen tussen tuinen en zorgen voor een aangename omgeving waar dieren zich thuis voelen. Inheemse hagen leveren met hun bloesems en bessen een enorm aanbod aan voedsel voor insecten en zangvogels.

Kalmthout

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Kalmthout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.