Ga verder naar de inhoud
Knokke-Heist

Knokke-Heist

Knokke-Heist was de eerste 'Bijvriendelijkste gemeente van Vlaanderen'. Sinds 1 januari 2021 zijn we ook de eerste gemeente in België waar het verboden is om pesticiden te gebruiken in de tuin. We startte een Bijvriendelijke opleiding voor de tuinaannemers die in Knokke-Heist tuinen aanleggen en onderhouden. Maar ook wie zelf zijn tuin verzorgt, heeft graag wat begeleiding en advies. Daarvoor gaan we in zee met de Tuinrangers. Zij zullen je helpen om je tuin natuurlijker en klimaatbestendig te maken en een echt bijenparadijs.

Een goed aangelegde tuin maakt pesticiden overbodig!

Je tuin zonder pesticiden beheren gaat heel goed als je met de natuur meewerkt in plaats van er tegenin te gaan. Een goed ontwerp is gericht op problemen voorkomen en op een vlot beheer.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Knokke-Heist en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

"In Knokke-Heist kiezen we ervoor om ons ten volle in te zetten op het herstel van de lokale fauna en flora, ontharding en opvang en gebruik van hemelwater."

Anne Vervarcke-Pattyn - Schepen Knokke-Heist
Schepenen Tuinrangers wsite2
Preview my KH IG 21

Toptips voor Knokke-Heist

Door grondverhardingen uit te breken en te vergroenen (ontharding) kan regenwater beter in de grond sijpelen!

Op die manier creëer je een klimaatvriendelijke tuin die beter bestand zal zijn tegen droogte.

Zet in op meer biodiversiteit in je tuin

Met enkele kleine, maar biodiverse tips maak je je tuin tot een waar insectenparadijs. En dat trekt weer massa’s vogels en andere nuttige dieren aan.

Gebruik je eigen regenwater

Regenwater opvangen is niet alleen beter voor het milieu, maar heeft nog veel andere voordelen. Zo is regenwater bijvoorbeeld ook beter voor je planten omdat het minder kalk bevat en altijd de juiste temperatuur heeft.

"In Knokke-Heist geldt sinds 1 januari 2021 een verbod op het gebruik van pesticiden in de privétuinen. Een uitgelezen kans om samen met Tuinrangers de 500 ha potentiële natuur, die verborgen ligt in de tuinen, te herwaarderen."

Kris Demeyere - Schepen Knokke-Heist
Schepenen Tuinrangers wsite1
Knokke-Heist

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Knokke-Heist en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.