Ga verder naar de inhoud
Leuven

Leuven

Door reisbeperkingen en hittegolven werd in 2020 het belang van een groen en klimaatbestendig Leuven duidelijk. Tuinen spelen hierin een belangrijke rol. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de natuur in de stad. Daarom streven we in Leuven naar tuinen met minder verharding en meer biodiversiteit. Zo voelen inheemse dieren en planten zich hier thuis.

Leuven klimaatneutraal

Onze stad heeft de ambitie klimaatneutraal te worden tegen 2050. We werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en passen de stad aan het veranderende klimaat aan.

Leuven maakt het openbaar domein klimaatbestendig. Dat betekent dat we rekening houden met het veranderende klimaat bij de heraanleg van parken, pleinen en straten.

De stad heeft een voorbeeldrol en neemt ook initiatieven waarbij ze samenwerkt met haar inwoners. De Tuinrangers vormen hierin een belangrijke schakel. Want zo kan ook jij meewerken aan een leefbare groene stad Leuven.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Leuven en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

“Veel Leuvenaars willen hun tuin natuurvriendelijker maken, maar weten niet waar te beginnen. De Tuinrangers helpen hen met tal van tips. Natuurvriendelijke tuinen zorgen niet alleen voor meer leven, ze zijn ook beter bestand tegen hitte en droogte.”

David Dessers – Schepen van klimaat en duurzaamheid
Daviddessers 1
2303 master

Iconische dieren

Spaanse vlag: een nachtvlinder die zowel overdag als ’s nachts actief is. Vlinders halen hun voedsel uit diverse kruidachtige nectarplanten. In tuinen wordt de Spaanse Vlag vaak gezien op de Vlinderstruik. Het is een zeldzame soort, met een belangrijke kernpopulatie in het Leuvense.

Egel: deze stekelige diertjes zijn alleseters die graag slakken, rupsen, kevers en andere beestjes eten. Onze tuinen zijn hun jachtgebied. We helpen egels door winterschuilplaatsen te voorzien en kleine openingen te maken in de omheining rond onze tuin.

Gewone rolklaver
Gewone rolklaver

Iconische planten

Koninginnekruid is een struise plant die groeit in ruigtes, borders en wilde delen van tuinen. De plant is met zijn roze bloemen vol nectar een echt buffet voor vlinders en insecten.

Muurleeuwenbekje is een plant die echt perfect is voor de stad. Op muren of in scheuren van verhardingen zorgt dit kleine plantje voor kleur met zijn sierlijke lila bloemen.

Gewone rolklaver is best algemeen, en groeit in graslanden. Zo kan dit een van de eerste planten zijn die je ziet wanneer je je gazon vervangt door een bloemenrijk grasland.

Leuven

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Leuven en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.