Ga verder naar de inhoud
Roeselare

Roeselare

Roeselare staat voor een gigantische uitdaging. De stad wil vergroenen, in de strijd tegen klimaatopwarming. Daarin spelen tuinen een belangrijke rol. Gemiddeld beslaan Vlaamse tuinen 9% van de totale oppervlakte. Dat is bijna vier keer meer dan de 2,% bosoppervlakte in West-Vlaanderen. Het natuurpotentieel in onze tuinen is dan ook gigantisch. Om dat potentieel te helpen ontsluiten, zet Roeselare Tuinrangers in. Zo dragen Roeselaarse tuinen samen bij aan het stedelijk ecologisch
weefsel. En helpen ze de klimaatdoelstellingen realiseren.

RSL Boomt!

Overal bomen! In bossen, in buurten, langs wegen en beken, in tuinen, bij bedrijven, in parken, in het landschap. Roeselare is vandaag een stad met mooie parken, jonge bossen en groene pleinen, maar het kan altijd beter. De doelstelling: 100.000 bomen aanplanten tegen 2025, samen met jou, de Roeselarenaar. De lat ligt hoog, maar het is een haalbaar doel. Samen maken we van Roeselare een zachte stad met bomen en bossen die bloeien en groeien.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Roeselare en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

“Meer bomen, meer groen, meer biodiversiteit. Daar gaan we samen voor in Roeselare. Een zachte stad en een schonere toekomst voor ons allemaal, daar hebben ook de tuinen #VANRSL een belangrijke rol in te spelen. De Tuinrangers kunnen ons daar zeker bij helpen.”

Michèle Hostekint - Schepen Roeselare
Schepen Hostekint
De Gouden Tuin

De Gouden Tuin

Jaarlijks organiseert de Stad Roeselare een gratis groen- en bebloemingswedstrijd voor zijn inwoners. Want het privégroen dat zichtbaar is vanaf de openbare weg, is een grote meerwaarde voor de stad. Met deze wedstrijd bedankt de stad de inwoners die mee het straatbeeld opfleuren. Onze Tuinrangers #VANRSL kunnen je adviseren over hoe je meer natuurwaarde kan creëren in je tuin. Wie weet valt je natuurvriendelijke voortuin de volgende keer in de prijzen!

> Meer info

Tegeltuinen

Tegeltuintjes #VANRSL

Geen voortuin? Niet getreurd! De Stad Roeselare ondersteunt nu al 4 jaar de aanleg van tegeltuintjes. Dit is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen je gevel. De straatsteen en onderliggende verhardingen maken zo plaats voor een mooie klimplant die kleur en sfeer brengt in de straat. > Meer info

Ontharding

Onthardingsprojecten zijn van groot belang in het creëren van een groenere leefomgeving. Onder meer de verharde ruimtes rond de Sint-Jozefskerk en de speelplaats van SBS De Brug maken binnenkort plaats voor groen. Maar ook in onze (voor)tuinen ligt er vaak heel wat verharding. Het wegnemen van die verharding biedt heel wat voordelen. Het regenwater kan terug infiltreren in de bodem en de vrijgekomen ruimte kan worden ingericht met groen. Dit komt niet enkel jou ten goede maar ook heel wat nuttige insecten, bijen en vlinders! > Meer info

Roeselare

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Roeselare en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.