Ga verder naar de inhoud
Turnhout

Turnhout

De speelkaartenstad Turnhout heeft sterke troeven. Eén ervan is de ligging van onze stad midden in het groen. We brengen die natuur de stad in door de aanleg van groene en blauwe verbindingen. Ook inwoners van Turnhout kunnen hun steentje bijdragen door de natuur tot in hun tuin te brengen. Daarbij krijgen ze hulp van de Tuinrangers.

Klimaatneutraal

Turnhout wil een klimaatneutrale en klimaatbestendige stad worden. De krijtlijnen hiervoor zetten we uit in een klimaatplan, dat we realiseren samen met lokale verenigingen, bedrijven en burgers. Speerpunten zijn het zuiniger omspringen met energie, anders omgaan met mobiliteit en meer groen brengen in de stad. In tuinen zorgen kleine aanpassingen voor veel meer leven. Alle Turnhoutse tuinen samen vormen belangrijke stapstenen voor de natuur.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Turnhout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

“Om de diversiteit aan fauna en flora te herstellen, moeten we heel wat kleine maar broodnodige maatregelen nemen. Elke vlinder die terugkeert en elk verdwenen gewaand plantje dat opnieuw de kop opsteekt is sensationeel nieuws."

Astrid Wittebolle - Schepen Milieu, energie en duurzaamheid
Astrid Wittebolle 1
Icarusblauwtje
Icarusblauwtje

Iconische tuindieren van Turnhout

  • Icarusblauwtje

Stad Turnhout adopteerde het Icarusblauwtje. Deze vlindersoort was een tijdje verdwenen uit het stadscentrum. Door meer bloemenweides aan te leggen, vond het Icarusblauwtje opnieuw de weg naar onze stad. Vorm een stukje gazon om tot een bloemenweide, dan lok je de vlinders ook naar jouw tuin.

  • Zwaluwen

Oost west, thuis best. Zwaluwen keren graag terug naar hun vertrouwde nestplaats. Laat oude zwaluwnesten dus vooral hangen. Stad Turnhout reikt een subsidie uit aan eigenaars van een gebouw met zwaluwnesten. Wil je terugkerende zwaluwen echt in de watten leggen? Lok dan insecten naar je tuin.

Eenstijlige meidoorn
Eenstijlige meidoorn

Iconische planten in Turnhout

  • Spork

Spork is dé bijenplant bij uitstek. Bijen hebben het in onze streek moeilijk door te weinig bloeiende planten. Deze struik bloeit maar liefst vijf maanden onafgebroken met kleine bloemetjes. De vele bessen zijn bovendien een rijke voedselbron voor vogels.

  • Eenstijlige meidoorn

Eenstijlige Meidoorn is de ideale vogelstruik. De bessen worden gegeten door lijsters, merels en mezen. De struik kan solitair of in een gemengde haag geplant worden. De aanplant van inheemse hagen wordt gesubsidieerd door stad Turnhout.

Turnhout

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Turnhout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.