Ga verder naar de inhoud
Turnhout

Turnhout

De speelkaartenstad Turnhout heeft sterke troeven in handen door de open ruimte die het stedelijk centrum omringt. De aanleg van groene en blauwe linten brengt die natuur tot in de stad. Ze zorgen voor meer biodiversiteit en waterberging. Ook inwoners kunnen een steentje bijdragen om de natuur tot in hun tuin te brengen.

Klimaatneutraal

Turnhout wil een klimaatneutrale en -robuuste stad worden. De krijtlijnen hiervoor worden uitgezet in een klimaatplan, dat gerealiseerd wordt met lokale verenigingen, bedrijven en burgers. Speerpunten zijn het zuiniger omspringen met energie, anders omgaan met mobiliteit en meer groen brengen in de stad. In stadstuintjes zorgen kleine aanpassingen voor meer leven in de tuin. Al die tuintjes samen vormen belangrijke stapstenen voor de natuur.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Turnhout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

“Als we een klimaatbeleid voeren dan moeten we ook op de kleintjes letten. Uiteraard zetten we de grote middelen in om de CO2-uitstoot terug te dringen en klimaatneutraal te worden. Om de diversiteit aan fauna en flora opnieuw te herstellen, moeten we heel wat kleine maar broodnodige maatregelen nemen. Elke vlinder die terugkeert en elk verdwenen gewaand plantje dat opnieuw de kop opsteekt is sensationeel nieuws."

Astrid Wittebolle - Schepen Milieu, energie en duurzaamheid
Astrid Wittebolle 1
Pexels thewonderoflife 4424593

Iconische tuindieren van Turnhout

  • Icarusblauwtje

Stad Turnhout adopteerde het Icarusblauwtje. Deze vlindersoort was een tijdje verdwenen uit het stadscentrum. Door meer bloemenweides aan te leggen, vond het Icarusblauwtje opnieuw de weg naar de stad. Door een stukje gazon om te vormen tot een bloemenweide lok je de vlinders ook naar de tuin.

  • Zwaluwen

Oost west, thuis best. Zwaluwen keren graag terug naar hun vertrouwde nestplaats. Laat oude zwaluwnesten dus vooral hangen. Stad Turnhout reikt een subsidie uit aan eigenaars van een gebouw waar zwaluwen gehuisvest zijn. Je kan terugkerende zwaluwen pas echt in de watten leggen door insecten naar de tuin te lokken.

Pexels pimpoapo 5874571

Iconische planten in Turnhout

  • Spork

Spork is dé bijenplant bij uitstek. Bijen hebben het in onze streek moeilijk door te weinig bloeiende planten. Deze struik bloeit maar liefst 5 maanden onafgebroken met kleine bloemetjes. De vele bessen zijn bovendien een rijke voedselbron voor vogels.

  • Eenstijlige meidoorn

Eenstijlige meidoorn is de ideale vogelstruik. De bessen worden gegeten door lijsters, merels en mezen. De struik kan solitair of in een gemengde haag geplant worden. De aanplant van inheemse hagen in het buitengebied wordt gesubsidieerd door stad Turnhout.

Turnhout

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Turnhout en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.