Ga verder naar de inhoud
Wevelgem

Wevelgem

Wevelgem is enkele prachtige natuurgebieden rijk, zoals provinciedomein Bergelen, Leiebos en Leievallei. Als gemeente onderhouden we onze natuurlijke groenzones al meer dan vijftien jaar pesticidenvrij. We hebben daarbij ook speciale aandacht voor zwaluwen, amfibieën en bijen.

Jij kan helpen Wevelgem nog groener, biodiverser en klimaatbestendiger maken. De Tuinrangers helpen je graag om aan de slag te gaan in je eigen tuin.

De Wevelgemse tuinrangers

Wevelgem hecht veel belang aan duurzaamheid en biodiversiteit. Met de Tuinrangers zetten we hier vol op in.

Hoe lok je meer vogels, insecten en andere diertjes naar jouw tuin? Hoe maak je jouw tuin beter bestand tegen de klimaatverandering? Hoe zorg je voor meer natuur in je tuin?

De Wevelgemse Tuinrangers tonen jou de weg naar een tuin waar de natuur welkom is.

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Wevelgem en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

“De klimaatsverandering is een hot item! Gemeente Wevelgem biedt haar inwoners de kans daar actief iets aan te doen. De Tuinrangers helpen hen graag op weg in hun eigen tuin.”

Stijn Tant - schepen van Leefmilieu, Groenbeleid en Energie
Stijn Tant groot
Oude begraafplaats bloemenweide

Inzaaien gemeentelijke gazons met bloemenmengsels

Door het gedeeltelijk inzaaien van gemeentelijke gazons krijgen we een bonte mengeling van bloemen in het gras. Daardoor lokken we meer vlinders, bijen en vogels. Het vertraagt ook de klimaatopwarming. Op de begraafplaats geven de ingeplante bloemenweides een prachtig resultaat.

Wevelgem, bijvriendelijke gemeente

We bouwden heel wat insectenhotels in onze gemeente. In de steunpalen van bomen werden gaatjes geboord. Daar kan de solitaire bij een nestplaatsje in maken. We hebben ook een levend bijenkunstwerk in het park van Wevelgem, een bezoekje waard!

Huiszwaluwnesten

Iconische dieren

Zwaluwen

Door kunstnesten op te hangen in de buurt van natuurlijke nesten, helpen we de huiszwaluwen. In 2020 zorgde dit in drie straten voor maar liefst 25 bewoonde nesten.

Amfibieën

In de loop van februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap. Ze trekken dan massaal naar poelen in de omgeving om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een weg oversteken. Ze lopen dan een groot risico om overreden te worden. De gemeente en het stadslandschap Leie en Schelde plaatsen ieder jaar schermen en emmers en Natuurpunt zorgt voor de veilige overzet van deze beestjes.

Word tuinranger in Wevelgem

Woon je in Wevelgem en ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Wil je tijd maken om je passie te delen? Dan ben jij de Tuinranger die wij zoeken!

Kom zeker naar de info-avond op woensdag 16 juni 2021.

Wevelgem

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Wevelgem en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.