Ga verder naar de inhoud
Zwalm

Zwalm

Het gemeentebestuur van Zwalm werkt hard om de gemeente groener, duurzamer, klimaatbestendiger, biodiverser en bijenvriendelijker te maken. We breiden het bestaande groenaanbod flink uit. De gemeente geeft het goede voorbeeld en roept iedere Zwalmenaar op om zijn of haar steentje bij te dragen.

Eén groot natuurgebied

Natuurvriendelijke tuinen zijn een echte trend. Bovendien leerden alle Zwalmenaren de voorbije maanden het belang van natuur in hun buurt kennen. Vlaanderen bestaat voor ongeveer negen percent uit tuinen en perkjes. Voor Zwalm betekent dat meer dan driehonderd hectare!

Meer natuur en meer biodiversiteit in Zwalm zijn twee speerpunten uit het gemeentelijk streefplan. Met de Tuinrangers zet Zwalm daar volop op in.

De Tuinrangers en Zwalmenaren maken met dit project één groot natuurgebied van Zwalm. Je kan beginnen in je eigen tuin. De Tuinrangers zetten je met plezier op weg.

Zwalmse tuinrangers

De gemeente investeert in een professionele opleiding van gepassioneerde vrijwilligers: “de Zwalmse Tuinrangers”. Zij komen helemaal gratis - op afspraak - langs bij iedere Zwalmenaar die geïnteresseerd is en geven laagdrempelig advies om van je tuin een enorme natuurrijkdombron te maken.

Ze vertellen en inspireren hoe je een saai gazon kan omvormen tot een bloemenrijk graslandje dat bruist van het leven en dat beter bestand is tegen droogte en een veranderend klimaat. Ze inspireren, geven info en advies inzake keuze van bloemen, bomen en struiken.

“We staan voor grote klimaatuitdagingen en voelen ons vaak machteloos. Met de Tuinrangers geven we een extra brokje fierheid aan de Zwalmenaar. Het gevoel dat elke Zwalmenaar zelf iets voor de natuur kan doen. Zo zetten we een stap in de goede richting.”

Francia Neirinck - Schepen Natuur & Milieu
Francia
Foto metselbij: Rollin Verlinde
Foto metselbij: Rollin Verlinde

Bijenteam Zwalm

Eind 2019 richtte Zwalm met 15 enthousiaste vrijwilligers het Zwalms Bijenteam op. Het doel is het gemeentebestuur adviseren, mensen sensibiliseren van het belang van bijen en van Zwalm een echt bijenparadijs maken.

Egels

Ook onze schattige egel heeft het moeilijk. Hij snuffelt graag rond in onze tuinen en op onze koertjes, op zoek naar slakjes en insecten. Hij heeft grote nood aan egelpoortjes tussen onze tuinen en knusse plekjes voor zijn winterslaap. Daar kan jij voor zorgen. De Tuinrangers geven je graag tips!

Boerenzwaluw
Boerenzwaluw

Zwaluw

De zwaluw is een bekende vogel in Zwalm. Deze vogel heeft geen natuurlijke nestplaats en maakt gebruik van gebouwen en bruggen om zijn nest te bouwen. Door het verlies van geschikte nestplaatsen staan zwaluwen de laatste jaren meer en meer onder druk. Zwaluwen houden namelijk niet van nieuwe of gerenoveerde gebouwen. Binnenkort lanceert Zwalm een subsidieregeling om de zwaluw en zwaluwnesten beter te beschermen.

Zwalm

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Zwalm en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.