Ga verder naar de inhoud
Zwalm

Zwalm

Het gemeentebestuur van Zwalm werkt hard om de gemeente groener, duurzamer, klimaatrobuuster, biodiverser en bijenvriendelijker te maken. Het bestaande groenaanbod wordt flink uitgebreid. De gemeente geeft het goede voorbeeld en roept iedere Zwalmenaar op om zijn of haar steentje bij te dragen.

Eén groot natuurgebied

Natuurvriendelijke tuinen zijn een echte trend en met dit project speelt de gemeente Zwalm daar volop op in. Bovendien hebben alle Zwalmenaars de afgelopen maanden meer en meer het belang van groen dichtbij weten waarderen. Vlaanderen bestaat voor ongeveer 9% uit kleine en grote tuinen en perkjes. Voor Zwalm betekent dat meer dan 300 ha! De tuinrangers en inwoners kunnen met dit project één groot natuurgebied maken, te beginnen in de eigen tuinen.

Zo zet de gemeente in op de verhoging van het groenaanbod en meer biodiversiteit, twee speerpunten uit het gemeentelijk streefplan.

Zwalmse tuinrangers

De gemeente investeert in een professionele opleiding van gepassioneerde vrijwilligers: “de Zwalmse Tuinrangers”. Zij komen helemaal gratis - op afspraak - langs bij iedere Zwalmenaar die geïnteresseerd is en geven laagdrempelig advies om van je tuin een enorme natuurrijkdombron te maken.

Ze vertellen en inspireren hoe je een saai gazon kan omvormen tot een bloemenrijk graslandje dat bruist van het leven en dat beter bestand is tegen droogte en een veranderend klimaat. Ze inspireren, geven info en advies inzake keuze van bloemen, bomen en struiken.

“We staan voor grote klimaatuitdagingen en voelen ons daartegenover vaak machteloos. We geven met dit project de mogelijkheid om een extra brokje fierheid aan de Zwalmenaar te geven, een brokje gevoel van “ik doe zelf ook iets om mijn omgeving klimaatrobuuster te maken” en zo doen we alweer een stap in de goeie richting.”

Francia Neirinck - Schepen Natuur & Milieu
Francia
Foto metselbij: Rollin Verlinde
Foto metselbij: Rollin Verlinde

Bijenteam Zwalm

Eind 2019 richtte Zwalm met 15 enthousiaste vrijwilligers het Zwalms Bijenteam op. Het doel is het gemeentebestuur te adviseren, mensen te sensibiliseren van het belang van bijen en van Zwalm een echt bijenparadijs te maken.

Samen met Natuurpunt is er gestart met de opmaak van een heus bijenplan voor Zwalm.

Egels

Ook onze schattige egel heeft het moeilijk. Hij snuffelt graag rond in onze tuintjes en koertjes, op zoek naar allerlei slakjes en insecten. Maar hij heeft grote nood aan egelpoortjes tussen onze tuintjes en knusse plekjes voor zijn winterslaap.

Boerenzwaluw
Boerenzwaluw

Zwaluw

De zwaluw is een bekende vogel in Zwalm! Deze vogel heeft geen natuurlijke nestplaats en maakt uitsluitend gebruik van gebouwen en bruggen om zijn nest te bouwen. De soort staat de laatste jaren meer en meer onder druk vooral door het verlies van geschikte nestplaatsen. Ze houden niet van nieuwe en gerenoveerde gebouwen, waardoor het aanbod aan potentiële nestplaatsen de laatste decennia in vrije val is.

Met de subsidieregeling “in stand houden zwaluwnesten” die binnenkort gelanceerd wordt, wil de gemeente bijdragen tot de bescherming van de zwaluwen.

Zwalm

Nodig de natuur uit in je tuin

Woon je in Zwalm en voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.