Ga verder naar de inhoud
Boerenwormkruid (Rollin Verlinde)
Boerenwormkruid (Rollin Verlinde)

Wat is een ruiger plekje?

In een grotere tuin heb je vaak plekjes waar je minder komt en die je niet zo intensief wil onderhouden.

Op zo’n ruiger plekje kan je vaste planten combineren met wild gras, net zoals op een bloemenweide. De soorten die hier graag staan zijn stevige, vrij grote kruidachtige planten die boven het gras uitgroeien. Eén ruigteplant ken je zeker en vast: de brandnetel. Ook bramen houden van zulke ruigere plekjes.

Brandnetels en bramen zijn zeer nuttig voor de natuur maar misschien heb je ze liever niet in de tuin. Ze zijn geen must, je kan perfect een ruig plekje hebben zonder deze twee. Er zijn namelijk ook mooie bloemplanten die in de ruigte kunnen staan, zoals boerenwormkruid, dagkoekoeksbloem en koninginnenkruid.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: neen
  • Kleine stadstuin: neen, indien je niet veel plaats hebt kan je beter een bloemenborder aanleggen. Als rustplek voor tuindieren kan je dan ergens een takkenhoopje of bladerhoop voorzien.
  • Grotere tuin: Ja, ideaal op plaatsen waar je minder komt en de natuur rust kan vinden.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Ruige plekjes beheer je niet veel. Hierdoor vinden vele dieren er rust- en schuilplaatsen.
  • In dorre holle stengels van grassen en bloemen kunnen insecten overwinteren.
  • Muizenholletjes in de ruigte kunnen dienen als nestplaats voor hommels.
  • De bloemplanten die er staan zijn nuttig voor heel wat insecten.

Hoe en waar een ruig plekje inrichten?

Een ruig plekje kan je in de zon of halfschaduw aanleggen. Zowel voor vrij droge als vochtige grond zijn er planten te vinden. Het kan zelfs op natte bodems, in dat geval werk je met moerasplanten.

Je vertrekt best van kale grond, om de planten die je zal planten en/of zaaien een goede start te geven. Na verloop van tijd mag er gerust wat gras tussen komen.

Het stuk kale bodem maak je wat los en je mengt er compost onder. Vervolgens plant en zaai je planten typisch voor een ruigte. Net zoals in een bloemenweide werken we vooral met inheemse soorten. Tweejarige soorten zoals grote kaardenbol kan je zaaien. Ook meerjarige ruigtekruiden kan je zaaien maar als je ze plant is de kans groter dat ze aanslaan. Op ecopedia.be/bloemrijkeruigte vind je heel wat inspiratie voor ruigteplanten voor verschillende bodemtypes.

Liever een ruig plekje waar geen gras tussen de bloemplanten staat? Leg het aan en onderhoud het zoals een bloemenborder.

Muizenholletjes in de ruigte kunnen dienen als nestplaats voor hommels.

Hoe onderhouden?

Het onderhoud bestaat uit elk jaar de helft of één derde te maaien en het maaisel weg te halen. Dit kan je doen van november tot eind maart. Na het maaien kan je eventueel ongewenste soorten verwijderen en de bodem een beetje verstoren met de hark. Door die oppervlakkige bodemverstoring krijg je stukjes kale bodem waar zich nieuwe planten kunnen vestigen.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

De aanleg vraagt wel wat werk omdat je moet starten met een kale bodem. De kost ligt in de aankoop van de planten. Als je de planten zaait of zelf opkweekt uit zaad zijn de kosten laag. Koop je de planten aan, reken dan zo’n €2 tot €3 per plant.

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden

Bijen, vlinders, hommels, kevers en zweefvliegen.

Een ruiger plekje

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Pimpelmees Wildlife in je tuin

Pimpelmees

Dit vrolijke vogeltje heeft niet veel nodig. Het houdt van veel rupsen, en in de winter lust het graag pinda’s, zonnebloempitten en vetbollen.

Meer lezen
Gemengde haag (Wim Massant) Tuinbiotopen

Struiken en hagen

Als we over hagen en struikgewas praten, hebben we het doorgaans over plantensoorten zoals hazelaar, meidoorn, kardinaalsmuts, Gelderse roos, haagbeuk, veldesdoorn, sleedoorn, kornoeljes etc.

Meer lezen
62 master Wildlife in je tuin

Egel

De egel leeft het liefst in iets wildere tuinen met veel insecten. Maak hier en daar een opening onderaan in je omheining en zorg voor een flinke bladerhoop waar hij een nest kan maken.

Meer lezen