Ga verder naar de inhoud
Brunel
Brunel

Wat is het?

In een natuurvriendelijke tuin willen we zo weinig mogelijk gazon. Toch niet het genre grasperk dat wel eens de groene woestijn wordt genoemd. Gazon waar veel bloemen in voorkomen, zoals madelief en brunel, kan wel interessant zijn. Ook voor paddenstoelen kan een oud en schraal gazon heel waardevol zijn.

Een kruidenrijk gazon is dus een gazon waar naast gras ook nog andere planten welkom zijn. Maar vele planten kunnen niet tegen frequente maaibeurten. Grassen kunnen hier het beste tegen maar ook soorten als madeliefje, brunel, witte klaver, rode klaver, gewoon biggenkruid, kleine klaver en gewone rolklaver kunnen in een gazon staan. Wil je de mooie bloemen van deze soorten zien dan moet je iets minder frequent maaien.

Om de 3 tot 6 weken is ideaal.

Hoe aanleggen?

In een klassiek gazon, dat niet wordt bemest en/of beheerd met onkruidbestrijders, staan vaak al enkele kruiden tussen het gras. Minder vaak maaien kan hier al heel wat bloemen opleveren.

Wanneer je een nieuw gazon aanlegt, kan je zaad kopen van kruiden en deze zaden mengen met het graszaad. Reken per vierkante meter ongeveer 20 g graszaad plus 1 tot 2 g zaden van kruiden.

Net zoals een gewoon gazon leg je een kruidenrijk gazon best aan in april-mei of in eind augustus-begin oktober. Dan is het voldoende warm en regent het hopelijk genoeg. Bij de aanleg meng je best wat compost onder de grond.

Is het bij de aanleg een lange periode droog, dan zal je moeten sproeien. Dit doe je uiteraard enkel met regenwater.

Geschikt voor

  • Kleine stadstuin: ja, maar voor een tuin vol leven kies je beter voor bloemenborders, kleine stuiken en klimplanten. Een stukje kruidenrijk gazon is natuurlijk altijd beter dan een verharding met stenen.
  • Grotere tuin: ja, daar waar het nodig is. Om te spelen of tuinmeubels te zetten bijvoorbeeld, of als pad.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Het is beter dan gazon met enkel gras of een verharding met stenen.
  • Wanneer de klavers in bloei komen leveren ze heel wat nectar voor bijen en hommels. Wel opletten als je op je blote voeten loopt.
  • Klavers blijven langer groen bij droog weer. Een kruidenrijk gazon kan meestal beter tegen de droogte dan een smetteloos gazon met enkel gras.

Muizenoor en zandblauwtje zijn mooie bloemen die in schrale gazons kunnen voorkomen.

Hoe onderhouden?

Een gazon met kruiden en op sommige plaatsen wat mos vraagt veel minder onderhoud dan een intensief donkergroen gazon met enkel gras. Het enige wat je moet doen is om de 3 tot 6 weken je gazon maaien en het maaisel opvangen en afvoeren. Het gemaaide gras kan je onder de haag leggen als mulch. Een deel van het gras kan je onder de compost doen (maar niet te veel) en je kan ook wat bij de kippen gooien. In een grotere tuin kan je het gemaaide gras in een hoekje op een hoop leggen. Dat halfverteerde gras kan je dan weer gebruiken als mulch.

Mulchmaaien en een kruidenrijk gazon gaan niet samen. Voor mulchmaaien moet je namelijk veel vaker het gras afrijden waardoor de bloemplanten niet in bloei kunnen komen. Een optie kan wel zijn bepaalde delen te mulchmaaien en andere minder frequent te maaien.


Sproeien doen we nooit, ook niet bij droogte. Het gras zal misschien bruin worden maar de wortels zullen niet afsterven. En zodra het weer begint te regenen, zal het gazon vanzelf opnieuw groen worden.

Vind je dat het gazon te schraal wordt en kale plekken krijgt? Voeg in het najaar een dun laagje compost toe.

Maar weet dat in schrale gazon speciale planten en dieren leven. Muizenoor en zandblauwtje zijn bijvoorbeeld mooie bloemen die in schrale gazons kunnen voorkomen.

Rode klaver
Rode klaver

Hoeveel werk is het en wat kost het?

De aanleg van een kruidenrijk gazon vraagt evenveel werk als de aanleg van een gewoon gazon. Een goede bodemvoorbereiding is nodig want door het spelen en lopen op het gazon zien de planten af. Het onderhoud is minder werk dan bij een intensief gazon van enkel gras.

De kostprijs is veel lager als je zelf zaait dan als je met grasmatten werkt. Bij ecologische tuinwinkels zoals ecoflora.be of cruydthoeck.nl kan je terecht voor zadenmengsels van inheemse planten. Kruidenrijke grasmatten kan je kopen bij de firma BT bloementapijten.

Kruidenrijk gazon

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Bloemenweide Vilda Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Bloemenweide

Een bloemenweide is een mix van lang gras met meerjarige wilde planten. In die meerjarigheid zit het grote verschil met een bloemenakker.

Meer lezen
Bloemenakker Tuinbiotopen

Bloemenakker

Een bloemenakker is een stuk kale grond dat jaarlijks wordt bewerkt en ingezaaid met éénjarige akkerplanten.

Meer lezen
FZ klimop Vilda Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Klimplanten

Er zijn twee types van klimplanten. De zelfhechtende, zoals klimop of wingerd, hechten zich rechtstreeks aan de muur.

Meer lezen
Tuinbiotopen

Tuinieren in potten en bakken

Tuinieren in potten en bakken is een kunst op zich, maar het hoeft daarom niet ingewikkeld of arbeidsintensief te zijn.

Meer lezen
Korenbloem en klaproos (Arnoud Zwaenepoel) Tuinbiotopen

Bloemenborder

Een bloemenborder is een verzameling van vaste meerjarige planten met daartussen eenjarige of tweejarige soorten.

Meer lezen
Beuk (Gerrit Jan Keizer) Tuinbiotopen

Bomen

Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.

Meer lezen
Boerenwormkruid (Rollin Verlinde) Tuinbiotopen

Een ruiger plekje

In een grotere tuin heb je vaak plekjes waar je minder komt en die je niet zo intensief wil onderhouden.

Meer lezen
Gemengde haag (Wim Massant) Tuinbiotopen

Struiken en hagen

Als we over hagen en struikgewas praten, hebben we het doorgaans over plantensoorten zoals hazelaar, meidoorn, kardinaalsmuts, Gelderse roos, haagbeuk, veldesdoorn, sleedoorn, kornoeljes etc.

Meer lezen