Ga verder naar de inhoud

Pimpelmees Wildlife in je tuin

Vrolijk vogeltje met tropische kleuren

Pimpelmees
Pimpelmees

Hoe kan jij de pimpelmees helpen?

Dit vrolijke vogeltje heeft niet veel nodig. Het houdt van veel rupsen, en in de winter lust het graag pinda’s, zonnebloempitten en vetbollen. Hang zeker ook een nestkastje op. Altijd tof als daar een nestje jongen in wordt grootgebracht.

Hoe herken je ze?

Pimpelmezen zijn kleine, gedrongen vogeltjes met een kort snaveltje. Ze dragen een blauw petje en ook hun rug is blauw. Hun borst is dan weer felgeel met een dun zwart streepje. Ook aan de ogen hebben ze een smalle zwarte streep. Mijnheer en mevrouw pimpelmees zien er ongeveer hetzelfde uit. Pimpelmezen zijn eigenlijk vogels van oude bossen met veel holle bomen. Intussen hebben ze zich helemaal aangepast aan het leven in onze tuinen, zodat je ze er vaak ziet.

De koolmees lijkt wat op de pimpelmees, maar de koolmees is groter en heeft geen blauw petje.

Een pimpelmeesjong heeft elke dag ongeveer 100 rupsen nodig.

Waar vind je ze?

Pimpelmezen zijn niet erg kieskeurig. Wil je ze in je tuin?

 • Voorzie een nestkastje met een opening van 25-27 mm. Als er geen nestkastje is, broeden ze zelfs in een brievenbus.
 • Zorg voor een tuin vol insecten en rupsen. Doe dit door ook inheemse planten in je tuin te zetten. Plant struiken en/of bomen en voorzie waar mogelijk een ruig plekje.
 • In de winter kan je pimpelmezen aantrekken door te voederen met vetbollen en pinda’s.

Het nest maken ze van mos, dode bladeren van struiken, droge grassprietjes en haren.

Ideale tuinbiotopen voor deze soort

Leuke weetjes

Elk pimpelmeesjong heeft per dag ongeveer 100 rupsen nodig. In een nest worden gemiddeld 10 eitjes gelegd. Nadat die eitjes zijn uitgekomen duurt het twintig dagen om op te groeien en het nest te verlaten. Reken zelf maar eens uit hoeveel rupsen er nodig zijn om een nestje groot te brengen.

PS. Een pimpelmeeskoppel heeft regelmatig twee nesten per jaar!

TIP: Hang je nestkastje op een plek waar je het gemakkelijk kan observeren. En kijk dan eens hoe dikwijls de ouders voedsel moeten komen brengen.

Jammer genoeg verwerken pimpelmezen ook haren van huisdieren in hun nestje. Jammer, want onze huisdieren zijn dikwijls behandeld tegen parasieten. Denk bijvoorbeeld aan het pipetje tegen vlooien dat je maandelijks op je hond zijn nek doet. Die insecticiden zijn vaak dodelijk voor de jonge vogeltjes in het nestkastje. Ook als een van de ouders wordt gepakt door een kat (of een ander roofdier) overleven de meeste jongen niet. Katten zijn daarmee de belangrijkste doodsoorzaak bij tuinvogels.

Pimpelmees
Pimpelmees

De pimpelmees en andere vogels helpen met een nestkast

Een nestkast ophangen is een van de eenvoudigste manieren om vogels aan te trekken in je tuin. Je kan deze kopen of zelf maken. Let er wel op dat de binnenkant van de nestkast niet behandeld is met verf of vernis.

Er zijn verschillende types van nestkasten, afhankelijk van welke vogelsoort je wil aantrekken. Best begin je met een model voor kool- of pimpelmees. Op ecopedia.be vind je super leuk filmpje over nestkasten in de tuin.

Hoe je nestkast ophangen?

 • Zoek een rustige plek.
 • Hang ze voldoende hoog. Minstens 2 m, zodat de kat er zeker niet bij kan.
 • De opening van de nestkast richt je naar het noordoosten of het oosten. Dan hangt ze normaal niet in de zon of de slagregen. Hangt het kastje onder een boom of in de schaduw, dan maakt de richting niet veel uit.
 • De aanvliegroute naar de opening moet vrij zijn. Dus geen takken of andere zaken die voor de opening staan.
 • Hou minstens 10 m afstand tussen kasten voor dezelfde soort, 3 m voor een andere soort. Dit geldt niet voor soorten die graag samen zitten, zoals mussen of zwaluwen.
 • Indien je de nestkast in een boom hangt, probeer de boom dan zo min mogelijk te beschadigen. Gebruik een koperen elektriciteitsdraad om ze rond te boom te hangen en steek een stukje hout achter de draad. Kijk elk jaar na of de draad niet de hard spant en begint in te groeien.

De nestkast onderhouden

 • Je kan de nestkast heel het jaar door laten hangen. Je moet ze niet binnen nemen. Sommige soorten gebruiken de nestkast in de winter om in te slapen.
 • De nestkast kan je uitkuisen met heet water en een borstel. Zeep of andere chemische producten gebruik je beter niet.
Pimpelmees

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Bosaardbei (Rollin Verlinde) Tuinproblemen

Je tuin wapenen tegen droogte

Vlaanderen kampt steeds meer met watertekort. ‘Zuinig omspringen met grond- en kraantjeswater!’ we horen het de laatste jaren regelmatig in het nieuws.

Meer lezen
62 master Wildlife in je tuin

Egel

De egel leeft het liefst in iets wildere tuinen met veel insecten. Maak hier en daar een opening onderaan in je omheining en zorg voor een flinke bladerhoop waar hij een nest kan maken.

Meer lezen
Roodborstje Wildlife in je tuin

Roodborst

Dicht struikgewas, wat bomen en veel insecten. Zo kan je de ideale tuin van de roodborst samenvatten.

Meer lezen