Ga verder naar de inhoud

Heb je al een nestkastje opgehangen?

01/03/2023
Copyrigth Pettilion Gregory

Een paar slimme tips zodat je straks mee kan genieten van jonge vogeltjes in je tuin

Vogels zijn nu volop op zoek naar geschikte nestplaatsen. En jij kan ze daar een handje bij helpen, in je eigen tuin. Hoezo? Wel, door (een) nestkastje(s) op te hangen. Je kan er eentje kopen of je kan het zelf maken. Let er wel op dat de binnenkant van de nestkast niet behandeld is met verf of vernis.

  • Zoek een rustige plek.
  • Hang ze voldoende hoog. Minstens 2 m, zodat de kat er zeker niet bij kan.
  • De opening van de nestkast richt je naar het noordoosten of het oosten. Dan hangt ze normaal niet in de zon of de slagregen. Hangt het kastje onder een boom of in de schaduw, dan maakt de richting niet veel uit.
  • De aanvliegroute naar de opening moet vrij zijn. Dus geen takken of andere zaken die voor de opening hangen. Hou minstens 10 meter afstand tussen kasten voor dezelfde soort, 3 m voor een andere soort. Dit geldt niet voor soorten die graag samen zitten, zoals mussen of zwaluwen.
  • Indien je de nestkast in een boom hangt, probeer de boom dan zo min mogelijk te beschadigen. Gebruik een koperen elektriciteitsdraad om ze rond te boom te hangen en steek een stukje hout achter de draad. Kijk elk jaar na of de draad niet de hard spant en begint in te groeien. Indien nodig maak je de draad wat losser. Heb je toch een nagel nodig, gebruik dan een inox-nagel.

Je kan de nestkast heel het jaar door laten hangen. Je moet ze niet binnen nemen. Sommige soorten gebruiken de nestkast in de winter om in te slapen.

Uitkuisen doe je met heet water en een borstel. Zeep of andere chemische producten gebruik je beter niet.

"Een nestkast ophangen is een van de eenvoudigste manieren om vogels aan te trekken in je tuin."