Ga verder naar de inhoud

Wintertijd: tijd van plannen en dromen

11/01/2021
Wilde peen (Wim Massant)
Wilde peen (Wim Massant)

In de winter mag je de tuin wat met rust laten. Het geeft niet als het er misschien zelfs wat rommelig bij ligt. Integendeel: heel wat dieren zullen je dankbaar zijn als je je tuin niet helemaal opruimt na de zomer.

Salamanders overwinteren graag onder enkele houtblokken en egels houden hun winterrust in een hoop afgevallen bladeren. Zaadetende vogels komen in de winter op uitgebloeide borderplanten naar zaadjes zoeken, terwijl insecten in de holle stengels slapen.

Jijzelf kan de rustiger maanden gebruiken om nieuwe plannen te maken voor je tuin. Hou daarbij zeker de natuur in het achterhoofd. Misschien kan je een klein vijvertje aanleggen, of een stukje van je gazon omtoveren tot bloemenweide.

Je hoeft echt geen grote tuin te hebben om de natuur een plaatsje te geven. Een grote tuin of een kleine ... per vierkante meter kunnen ze quasi evenveel soorten tellen. En vele kleintjes maken een groot. Gevelbegroeiing, een drinkplekje voor vogels en een bloemenborder of wat bloempotten maken al een heel verschil voor tuindieren.

Gerelateerde artikels bekijken

Zwarte mees aan vetbol Winter

Tuinvogels bijvoederen

01 mrt. 2023

In de winter vinden tuinvogels minder voedsel in de natuur. Jij kan ze daarbij helpen.

Meer lezen