Ga verder naar de inhoud

Bloembollengrasland Tuinbiotopen

Geef vroeg op het jaar extra kleur aan je gazon of bloemenweide

Een bollengrasland is een stuk van je bloemrijk gazon of bloemenweide waar je voorjaarsbloeiende bloembollen plant. De bollen bloeien vroeg in het voorjaar, als het nog tamelijk koud is. Zo geniet jij binnen tijdens de koude dagen al van een fleurig lentetapijt. En tegen de tijd dat je buiten zit en je gazon actief wilt gebruiken, zijn de bollen uitgebloeid. Je kan dan het gras terug kort maaien en de hele zomer gebruiken. Alleen maar voordelen dus, zo’n bollengrasland.

Daarbovenop zijn deze lentebloeiers ook nog eens winterhard waardoor ze gewoon elk jaar terugkomen en jij elk jaar opnieuw kan genieten.

Geschikt voor

  • Kleine stadstuin: Al op een klein stukje gazon kan je bloembollen aanplanten.
  • Grotere tuin: Creëer een groot vrolijk lentetapijt in het vroege voorjaar.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Vele bolgewassen zoals boerenkrokus of kievitsbloem zijn lentebloeiers en geven vroeg in het jaar al nectar en stuifmeel voor hommels en bijen. Ze zijn vooral een mooie aanvulling op de allerbelangrijkste vroege nectar- en pollenleveranciers, zoals paardenbloem, paarse dovenetel, wilgen en andere inheemse soorten die vaak spontaan en gratis in de tuin komen.
  • De bolgewassen zorgen voor extra structuur in het gras waartussen insecten kunnen schuilen.

Tover je kort gazon om tot een fleurig lentetapijt vanaf het vroege voorjaar.

Hoe en waar een bloembollengrasland aanleggen?

Voor een bollengrasland kies je een open, zonnige plaats. De bloembollen stop je in de grond tijdens hun rustperiode. Voor lentebloeiers is dat in de herfst van september tot november, voor er kans is op strenge vorst. Voor bollen op meer schaduwrijke plekken, raadpleeg de fiche van het schaduwrijk plekje.

Pak de bollen onmiddellijk uit en plant ze binnen de week. Moet je ze nog even bewaren? Leg ze dan op een luchtige, koele, droge en donkere plaats zodat ze niet uitdrogen. Afhankelijk van je voorkeur kan je ofwel bloembollen in groepjes bij elkaar zetten ofwel verspreid.

Verwijder de graszoden en plant meerdere bollen bij elkaar. Leg de zoden even opzij en plaats ze terug na het planten van de bollen. Wil je liever een natuurlijk verspreid effect bekomen? Dat kan door de bollen uit te strooien en daar te planten waar ze terechtkomen.

  1. Maak voor elke bol een apart plantputje (in zware grond tweemaal zo diep als de hoogte van de bol, in lichte grond driemaal zo diep).
  2. Maak de bodem van het putje wat los.
  3. Plaats de bol in het putje – zorg voor een goed contact tussen de onderkant van de bol en de grond. Dat is belangrijk voor een goede beworteling.
  4. Plaats de bol erin met de groeipunt naar boven.
  5. Maak het putje dicht.

De hommelkoningin houdt van de eerste krokussen

Jonge hommelkoninginnen hebben de hele winter geslapen, veilig onder de grond. Bij het eerste lentezonnetje worden ze actief, al vanaf 6°C! Dan zijn deze brommende helikoptertjes dolblij met jouw krokussen. Ze kunnen alle energie goed gebruiken want dit zijn koninginnen zonder onderdanen. Tot hun eerste dochters geboren worden staan ze er helemaal alleen voor.

Hoe onderhouden?

Een bollengrasland onderhouden is erg eenvoudig.

  • Laat de bolgewassen gewoon in de grond zitten. Ze zijn winterhard en komen elk jaar terug.
  • Laat uitgebloeide bloemen in zaad komen en laat ze staan. Zo kunnen ze zich spontaan vermeerderen.
  • Begin pas met maaien als het loof van je bolgewas volledig is vergeeld.
  • Sommige cultivars zaaien zich niet spontaan uit. Hierbij kun je wel de uitgebloeide bloem wegknippen. Zo kan de plant de uitgespaarde energie opslaan in de bol

Hoeveel werk is het en wat kost het?

De aanplant van een bollengrasland is een éénmalig werkje. Je plant de bollen in de herfst en laat ze dan in de grond zitten. Je hoeft ze niet meer op te graven voor de winter. Reken op € 15 per vierkante meter. Uit onderzoek blijkt dat de gangbare bloembollen vaak vol gif zitten. Een valstrik voor de insecten die ervan komen smullen!

Daarom kies je best voor pesticidevrije, biologische bloembollen. Je kan deze in het voorjaar voordelig aankopen via velt.nu/bloembollen.

Deze mooie bloembollen zijn een must in een bollengrasland:

Lichte bodem / droog

  • Blauwe druifjes (Muscari botryoides)
  • Boerenkrokus (Crocus tommasinianus)
  • Bonte krokus (Crocus vernus)
  • Gewone vogelmelk (Ornithogalum umbellatum)
  • Oosterse sterhyacint (Scilla siberica)

Lichte bodem / vochtig

  • Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)
  • Boerenkrokus (Crocus tommasinianus)

Zware bodem

  • Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)
  • Bostulp (Tulipa sylvestris)