Ga verder naar de inhoud

Een boom planten? Nu is het goede moment!

12/01/2021
Hazelaar
Hazelaar

De winter is perfect geschikt om een boom te planten. Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte. Ze zijn belangrijk voor de natuur én voor de mens. Bomen capteren namelijk koolstofdioxide uit de lucht, geven verkoeling tijdens hittegolven en zijn goed voor ons welbevinden.

En je hoeft niet eens een grote tuin te hebben om een boom te planten. Heb je een kleine(re) tuin, dan kan je kiezen uit heel wat soorten die klein blijven. Via www.bomenwijzer.be vind je welke boom geschikt is voor jouw tuin.

Het plantseizoen voor bomen loopt ruwweg van oktober tot maart. Je hebt dus nog even de tijd om je droomboom te kiezen en die te planten.

Arie Mauritz (Vilda & P. Busselen)
Arie Mauritz (Vilda & P. Busselen)

Maak de plantput zo groot dat de langste wortels er gemakkelijk in passen. Kocht je een boom met een kluit? Maak de plantput tweemaal zo groot als de kluit.

Plant de boom zo dat de overgang tussen stam en wortels net zichtbaar is boven de grond. Vul de plantput aan met de losse grond, eventueel met wat goede compost erdoor gemengd.

De eerste jaren na de aanplant zal je de boom water moeten geven, zeker tijdens droge en hete zomerperiodes. Start daar tijdig mee, wacht niet tot je verdrogingsverschijnselen begint te zien. Het is beter om ineens enkele tientallen liters water te geven dan iedere dag een beetje. Eenmaal de boom goed aangeslagen is, kan je het water geven afbouwen.

PS. De winter is ook het geschikte moment om een haag te planten, mocht je dat overwegen.

Gerelateerde artikels bekijken

Zwarte mees aan vetbol Winter

Tuinvogels bijvoederen

01 mrt. 2023

In de winter vinden tuinvogels minder voedsel in de natuur. Jij kan ze daarbij helpen.

Meer lezen