De vrijwillige tuinadviseurs van Tuinrangers hebben al meer dan 10.000 aanvragen voor tuinadvies op maat ontvangen. Van een mijlpaal gesproken!
Nu de nieuwe lokale besturen geïnstalleerd zijn, maakt Inverde capaciteit vrij voor nieuwe teams in 20 nieuwe steden en gemeenten.
Benieuwd?
In dit nieuwsbericht lees je meer over:
- De impact van Tuinrangers op het terrein;
- De ervaringen van de deskundige duurzaamheid uit Dilbeek;
- Hoe je een demo-advies kan aanvragen voor de tuin van je burgemeester of schepen;
- Hoe jouw stad of gemeente volgend jaar ook tuinadvies op maat kan aanbieden.
Meer en meer gemeenten sluiten aan
De Tuinrangers worden opgeleid door Inverde, het opleidingscentrum van Agentschap Natuur en Bos. Ze krijgen er een stevige basis om aan de slag te gaan met tuinadviezen in hun gemeente. Met hun tips begeleiden ze inwoners bij het creëren van tuinbiotopen zoals geveltuinen, wilde hoekjes voor de egels, vijvers voor salamanders, bloemborders voor bijen, maar dus ook hagen en bomen.
De impact is aanzienlijk: de deelnemende tuineigenaars rapporteerden de aanplant van maar liefst 23,4 km nieuwe haag en 7.355 nieuwe bomen. Dit zijn mooie resultaten die ertoe leiden dat steeds meer gemeenten aansluiten.
Kim Wyns, deskundige Innovatie en Duurzaamheid, over Tuinrangers in Dilbeek
Dilbeek stapte in het voorjaar van 2023 in. We vroegen aan Kim Wyns, deskundige Innovatie en Duurzaamheid, haar ervaring met de Tuinrangers in de gemeente te delen.
“We waren al een tijd op zoek naar een project waarmee we onze doelstellingen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie in privétuinen verder konden realiseren. We twijfelden lang om in te stappen in het Tuinrangers-project, maar vragen ons nu vaak af waarom we zo lang gewacht hebben. Inmiddels hebben al meer dan 200 inwoners een tuinbezoek aangevraagd. Het is een dankbaar project met een mooie impact.”
Meer lezen over de ervaring van Kim?
We interviewden haar en vroeger uitgebreid hoe het project onthaald is, wat de uitdagingen zijn en nog zoveel meer.
Ook Dave Synaeve, Tuinranger in Dilbeek, is trots op de impact van het project:
“We worden goed ondersteund door Inverde en krijgen de nodige kennis en materialen mee om vol vertrouwen tuinadviezen te geven. Het geeft veel voldoening om actief aan de slag te gaan met de opgedane kennis en zo impact te maken in tuinen."
Dave Synaeve, Tuinranger in Dilbeek
Nieuwe gemeenten krijgen kans aan te sluiten
Nu de nieuwe lokale besturen geïnstalleerd zijn, krijgen 20 nieuwe gemeenten de kans om in te stappen in het full-servicepakket. Van werving en opleiding van de vrijwilligers tot de promotie, ondersteuning en de effectmeting.
Met andere woorden:
- De inspanningen van de administratie worden tot een minimum beperkt, net als de kosten.
- Deelnemen aan Tuinrangers kan perfect binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP), werf 1 vergroening.
Ervaar zelf de voordelen van het tuinadvies
Tijdens het voorjaar van 2025 organiseren we een tournee door Vlaanderen. Burgemeesters en schepenen die interesse hebben in een authentiek tuinadvies volgens de Tuinranger methode, kunnen een mail sturen naar tuinrangers@vlaanderen.be. Want in elke tuin is plaats voor een beetje meer natuur. En dan kan je meteen aan den lijve ondervinden hoe Tuinrangers werken …
Wil je niet wachten en nu al meer weten over het project?
Neem contact op met Werner Van Craenenbroeck via 0474-69 36 03 of werner.vancraenenbroeck@vlaanderen.be
Andere getuigenissen over Tuinrangers
Project Tuinrangers is een grote meerwaarde voor onze gemeente. Zo helpen onze Tuinrangers niet alleen met gratis tuinadvies voor het meer biodiversiteit in de tuinen, maar worden ze ook ingezet bij tal van gemeentelijke projecten zoals Tegeltuintjes, Behaag je Tuin, inzaaien bermen… Het project draagt zo bij aan de vergroening en biodiversiteit in onze omgeving. Zeker een aanrader!
Katja Maes - deskundige milieu, klimaat en duurzaamheid Zemst
“De samenwerking tussen gemeente en Tuinrangers verloopt fantastisch in Oud-Turnhout. De enthousiaste vrijwilligers creëren een echte, rechtstreekse impact op de tuinen binnen onze gemeente. Bovendien zijn de infofiches een enorme bron van informatie, die ook binnen onze diensten geregeld eens worden bovengehaald. De Tuinrangers zijn naar mijn mening een fantastische manier om inwoners aan te sporen op hun eigen privaat domein ook aanpassingen te doen, zonder dat daar persé verplichtingen, een verbod of boetes aan verbonden moeten zijn.”
Daan - Deskundige natuur & groen Oud-Turnhout
Bij de milieudienst van Knokke-Heist werken we met trots mee aan het Tuinrangers-project. We zijn ooit ingestapt vanuit ons pesticidenproject, en inmiddels is Tuinrangers een onmisbare steun geworden voor bewoners die hun tuin op een ecologisch verantwoorde manier willen onderhouden. We merken dat steeds meer inwoners bewust kiezen voor pesticidevrije, natuurlijke tuinen, wat niet alleen goed is voor de biodiversiteit, maar ook bijdraagt aan een groter besef over duurzame keuzes. Het succes van dit project laat zien dat zelfs individuele tuinen samen een groot verschil kunnen maken.
Sylvia De Groote - Dienst klimaat, milieu en natuur Knokke-Heist
Dankzij de vrijwillige inzet van de tuinrangers, onze lokale experten, kunnen we inwoners heel concreet advies aanbieden. We appreciëren dit enorm en zien het als een welkome aanvulling om ons gemeentelijk milieu-, natuur- en klimaatbeleid vorm te geven. Het is fijn dat het aanbod op maat van de respectievelijke inwoner is.
Emma Denorme - Dienst milieu Asse
Gerelateerde artikels bekijken
Deskundige Innovatie & Duurzaamheid Kim Wyns over het succes van het Tuinrangers-project in Dilbeek
De respons op de campagne onder onze inwoners is erg positief. Dat merken we uit verschillende bevragingen en reacties op sociale media, waar inwoners het project aan elkaar aanraden. Want deelnemers die al een Tuinranger op bezoek kregen, zijn laaiend enthousiast.
Meer over Kim haar ervaring met het project ontdek je hier.
Doe je mee aan het VK Tegelwippen?
Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 is Vlaanderen in de ban van het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen. Met deze ludieke onthardingscampagne willen het Departement Omgeving en Breekijzer vzw iedereen aansporen om tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin en te vervangen door groen.
Tuineigenaars aan het woord: Tom en Elke uit Brakel
Ontdek hoe Tom en Elke hun tuin terug tot leven brachten.