Deskundige Innovatie & Duurzaamheid Kim Wyns over het succes van het Tuinrangers-project in Dilbeek
Al meer dan tien jaar zet Kim Wyns haar schouders onder het duurzaamheidsbeleid in Dilbeek. In het voorjaar van 2023 besloot het gemeentebestuur in te stappen in het Tuinrangers-project. En met succes, want al meer dan 200 inwoners vroegen een tuinbezoek aan. Uit de opvolging achteraf blijkt bovendien dat de deelnemers nadien ook effectief actie ondernemen. We spraken met Kim over het succes van de Tuinrangers in haar gemeente.
Wat trok jou aan in het Tuinrangers-project? En hoe past dit initiatief in de bredere milieu- en duurzaamheidsdoelen van jouw gemeente?
We waren al een hele tijd op zoek naar een project waarmee we onze doelstellingen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie in privétuinen verder konden realiseren. Private tuinen maken immers een aanzienlijk deel uit van ons grondgebied, en daar valt dus veel winst te boeken. Dankzij het unieke Tuinrangers-project kunnen we onze inwoners mobiliseren, waardoor we grote stappen zetten in het verduurzamen en het optimaliseren van de klimaatwerking binnen onze gemeente.
Aanvankelijk hebben we lang getwijfeld om in te stappen. Het werken met vrijwilligers was een ongekende factor, en we hadden schrik dat er extra werklast bij onze medewerkers terecht zou komen. Twijfels die nadien ongegrond bleken, want het project loopt vlot. De mensen van Tuinrangers en het opleidingscentrum Inverde ontzorgen ons enorm en de samenwerking met de coördinator van onze eigen Tuinrangers loopt heel efficiënt. Het is zelfs enorm waardevol.
“We vragen ons vaak af waarom we zo lang hebben gewacht met onze deelname aan het project. De impact is enorm positief!”
Kim Wyns
Ondertussen vroegen meer dan 10.000 Vlamingen een tuinadvies bij Tuinrangers.
Benieuwd naar de resultaten daarvan?
Is het project positief onthaald binnen jouw gemeente?
De respons op de campagne onder onze inwoners is erg positief. Dat merken we uit verschillende bevragingen en reacties op sociale media, waar inwoners het project aan elkaar aanraden. Want deelnemers die al een Tuinranger op bezoek kregen, zijn laaiend enthousiast.
Bovendien blijkt uit jullie bevraging dat 93% van de tuineigenaars ook daadwerkelijk actie onderneemt, wat bij andere initiatieven zeker niet het geval is.
De sterkte van de tuinadviezen ligt onder meer in het feit dat ze vrijblijvend zijn. Als deelnemer beslis je zelf welke tips je toepast en wanneer. Dat maakt het project toegankelijk voor iedereen, hoe je tuin er ook uitziet.
Tuinrangers is een totaalconcept met tuinadvies volgens een strakke formule. Lukt het om hier als lokaal bestuur nog eigen accenten in te leggen? En hoe pak je dat dan aan?
We leggen inderdaad onze eigen accenten, want alleen dan werkt een concept zoals Tuinrangers. Als je je eigen stempel niet drukt en het project niet blijft promoten bij je inwoners via diverse kanalen, dan zal het geen succes worden.
We trekken het project door in andere campagnes, want tal van initiatieven in de gemeente gaan hand in hand. Zo sluit een tuinadvies van een Tuinranger naadloos aan op de Behaag je tuin campagne.
Dankzij de opleiding van Inverde beschikken onze Tuinrangers over veel waardevolle kennis, die we graag breder delen in de gemeente. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Tuinranger-tips, waarmee we via het infoblad en onze website seizoensgebonden advies en tips geven aan alle Dilbekenaren.
Wat vormt de grootste uitdaging binnen het project?
De grootste uitdaging is om het project blijvend onder de aandacht van onze inwoners te brengen én te houden. Want bij de aftrap van het project namen we een vliegende start. Met meer dan 80 aanvragen konden onze Tuinrangers amper volgen. Maar toen die eerste interessegolf ging liggen, werd het uitdagender om mensen te bereiken, en moesten we nieuwe invalshoeken zoeken. Ook daar werden we goed ondersteund door de Tuinrangers-werking.
In het begin bereik je vooral de mensen die al openstaan voor dergelijke initiatieven, mensen die zelf al actief bezig zijn met hun tuin. Ze zijn dus al enthousiast maar missen nog de juiste kennis. Voor hen komt zo’n advies aan huis natuurlijk als geroepen. Maar de uitdaging is vooral om tot bij de mensen te komen die het minst openstaan voor verandering, bijvoorbeeld diegenen die hun tuin nog het liefst zouden betegelen.
In Dilbeek ligt het succes van de actie onder meer in het feit dat we nieuwe invalshoeken blijven zoeken in onze communicatie, en dat we het project koppelen aan andere initiatieven.
En eens je tevreden deelnemers hebt, volgt de mond-tot-mond reclame vanzelf. Onze tevreden inwoners zijn immers de beste ambassadeurs.
Welke boodschap zou je andere milieuambtenaren meegeven die twijfelen om het project op te starten? Wat zie jij als absolute troeven?
Tuinrangers is een project dat bijna op zichzelf loopt en echt een meerwaarde biedt voor je gemeente. Bij Tuinrangers weten ze heel goed waar ze mee bezig zijn. Via Inverde krijgen de vrijwilligers ook regelmatig bijscholingen en gelegenheid tot netwerking. Dat is goed voor hun kennisniveau én hun motivatie. Een mooie kans dus, voor mensen die gepassioneerd zijn door natuur en tuinen, en graag vrijwillig aan de slag willen in hun gemeente. En die opgedane kennis wordt vervolgens breder ingezet, niet alleen voor tuinadviezen bij mensen thuis.
We krijgen van Tuinrangers ook regelmatig promotie- en communicatiemateriaal toegestuurd en worden zo geïnspireerd en ontzorgd. Op die manier blijft het project ook op drukkere momenten leven via onze eigen kanalen. Het is een dankbaar project, met een mooie impact.
Meer weten over Tuinrangers?
Momenteel kunnen er 20 nieuwe gemeenten aansluiten. Je leest meer getuigenissen en info over het project in onderstaand artikel.
Gerelateerde artikels bekijken
Al 7.355 nieuwe bomen en 23,4 kilometer haag na tuinadvies door Tuinrangers
De vrijwillige tuinadviseurs van Tuinrangers hebben al meer dan 10.000 aanvragen voor tuinadvies op maat ontvangen. Van een mijlpaal gesproken! Nu de nieuwe lokale besturen geïnstalleerd zijn, maakt Inverde capaciteit vrij voor nieuwe teams in 20 nieuwe steden en gemeenten.
Ontdek meer over dit project en de impact ervan in dit artikel.
Doe je mee aan het VK Tegelwippen?
Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 is Vlaanderen in de ban van het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen. Met deze ludieke onthardingscampagne willen het Departement Omgeving en Breekijzer vzw iedereen aansporen om tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin en te vervangen door groen.
Tuineigenaars aan het woord: Tom en Elke uit Brakel
Ontdek hoe Tom en Elke hun tuin terug tot leven brachten.