Ga verder naar de inhoud

Tuineigenaars aan het woord: Tom en Elke uit Brakel

04/04/2023

Hoe Tom en Elke hun tuin terug tot leven brachten.

© Katrien De Langhe
© Katrien De Langhe

Vier jaar geleden kochten Tom en Elke een woning met een grote tuin van 1800m² in Elst, een deelgemeente van Brakel. Ze werden niet echt enthousiast van hun nieuwe tuin en wilden deze graag omtoveren tot een tuinsafari waar de natuur volop tot zijn recht kan komen. Dus lieten ze een Tuinranger langskomen. Wij gingen bij hen op bezoek.

"De tuin mag een beetje wild en rommelig blijven, dat brengt leven. "

Tom en Elke

Elke en Tom hadden al een mooi droombeeld van wat het moest worden: “We wilden een spannende tuin waarin we met ons gezin leuke dingen kunnen doen. Een tuin waarin de kinderen kunnen spelen, we van de zon kunnen genieten en vrienden kunnen ontvangen. Een tuin waar kippen in thuis horen en groenten gekweekt worden. En niet te vergeten: met een geheim plekje dat je vanuit de woning niet meteen ziet liggen en waar het gezellig toeven is.”, zegt Elke.

De heraanleg van de tuin was al gestart toen Tom en Elke in het nieuws hoorden over de Tuinrangers. “Onze tuin heeft enorm veel mogelijkheden, maar na honderden ideeën op Pinterest te doorscrollen, wisten we het eigenlijk niet meer. We hadden te veel ideeën om een goed plan te kunnen maken en dachten dat een Tuinranger ons daarbij misschien zou kunnen helpen”, zegt Elke. “En dus hebben we een bezoek aangevraagd.”

EEN SUCCES

Het tuinbezoek was voor hen een succes. Elke en Tom weten nu beter waar ze naartoe willen: “Het wordt een tuin die nog meer opgaat in het omliggende, golvende landschap, onder meer door vooral inheemse planten te kiezen. De tuin mag een beetje wild en rommelig blijven, dat brengt leven. Binnenkort sneuvelt de geschoren sparrenhaag en komt er een gemengde heg in de plaats. De paplaurier met z’n lederachtige bladeren was al weg. Allemaal in functie van nieuw, lokaal groen vol lokale beestjes.”

Het vogelbosje staat klaar, dat hebben ze recent aangeplant. Elke: “Op meer vogeltjes moeten we nog even wachten, alles moet nog groeien, maar het komt zeker goed.” Eens flink gegroeid, zal het vogelbosje een muur met golfplaten van de buren verbergen, dat zat mee in het plan. “Ik wil echt het gevoel hebben dat we aan de rand van het bos wonen, met heel veel groen rondom ons. Daarom ben ik blij dat we een hoogstam geplant hebben in de zijtuin. Over twintig jaar zal die notelaar daar alles innemen en het bos een stuk dichterbij brengen.”

"Het is niet de bedoeling om ooit helemaal klaar te zijn met onze tuin. Werk genoeg, maar met heel veel plezier."

Tom
© Katrien De Langhe
© Katrien De Langhe

ÉCHT TUINIEREN

Elke: “Ik heb het gevoel dat we terug echt aan het tuinieren zijn en ervoor zorgen dat het buiten plezant is. Dat is iets helemaal anders dan een tuin waar het uitbundige leven weggeknipt wordt. Ook onze zoon is helemaal weg van tuinieren. Sinds de komst van de Tuinranger zit hij bijna dagelijks buiten in zijn eigen moestuintje. Binnen heeft hij een hoekje met plantjes die hij heel goed verzorgt. Vorige week mocht hij zelfs in de klas elke dag iets vertellen over zijn moestuinproject", vertelt Elke trots.

“Het is niet de bedoeling om ooit helemaal klaar te zijn met onze tuin”, zegt Tom enthousiast. “Ik teken veel te graag plannetjes en loop dan na te denken over wat we nog kunnen doen. We gaan onze oprit nog aanpakken, groener maken en we willen zeker nog een vijver. Ik moet ook verder nadenken hoe we onze bloemenweide goed krijgen, want eigenlijk is de ondergrond hier te rijk. Werk genoeg. Ooit wil ik nog een klein bos aanplanten, bijvoorbeeld door samen met de buurt een weide te kopen wanneer die vrijkomt. We zijn nog wel even bezig, maar met heel veel plezier.”

Wil jij ook graag persoonlijk advies om jouw tuin in een klimaatrobuuste, ecologische oase om te toveren? Nodig dan ook een Tuinranger uit. Een tuinrangerbezoek is makkelijk te boeken én helemaal GRATIS!

Gerelateerde artikels bekijken

Campagnebeeld slogan 2024 Tine liggend 1200 630 Nieuws

Doe je mee aan het VK Tegelwippen?

02 jul. 2024

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 is Vlaanderen in de ban van het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen. Met deze ludieke onthardingscampagne willen het Departement Omgeving en Breekijzer vzw iedereen aansporen om tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin en te vervangen door groen.

Meer lezen