Ga verder naar de inhoud

Bloemenweide Tuinbiotopen

wilde bloemen tussen lang groen gras

Bloemenweide - @Reinhardt Strubbe
Bloemenweide - @Reinhardt Strubbe

Een bloemenweide is een mix van lang gras met meerjarige wilde planten. In die meerjarigheid zit het grote verschil met een bloemenakker. Die bestaat namelijk uit eenjarige planten. Voorbeelden van meerjarige planten voor in de bloemenweide zijn margriet, echte koekoeksbloem en duizendblad.

Welke soorten in jouw bloemenweide komen, hangt af van de voedselrijkdom en de vochtigheid van je tuin. Ook de zuurtegraad (pH) speelt een rol.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: neen
  • Kleine stadstuin: Je kan een bloemenweide aanleggen op één vierkante meter maar bloemenweides zijn op hun mooist wanneer ze wat groter zijn. Een goed alternatief is een bloemborder met ook inheemse vaste planten.
  • Grotere tuin: Ideaal voor een grote tuin indien je een plek hebt in de volle zon.


Een plus voor de natuur omdat:

  • Lang gras in combinatie met meerjarige planten zoals margrieten vormt een ideale leefomgeving voor heel wat dieren, zoals vlinders, kevers en sprinkhanen.
  • De vele insecten maar ook de zaden van de planten zijn voedsel voor vogels en egels.
Muskus

Hoe en waar een bloemenweide aanleggen?

Een bloemenweide ligt best in de volle zon en op relatief arme bodem. Is de bodem te voedselrijk, dan gaan grassen domineren en zal je minder bloemen hebben.

Er zijn drie manieren om een bloemenweide aan te leggen.

  • Meestal start je met een stuk kale grond. Best zaai je in september-oktober het bloemenzaad in, maar het kan ook in maart-april. Zorg in ieder geval dat je inzaait in een periode waarin het genoeg regent. Per vierkante meter meng je ongeveer 1 tot 2 gram zaad met wit zand. Dat mengsel strooi je uit. Je mag de grond licht aandrukken, maar het zaad onderwerken met een hark doe je niet.
  • Je kan ook vertrekken van een gewone gazon. Als stopt met bemesten en het grasmaaisel na iedere maaibeurt afvoert, dan zal je na verloop van tijd andere plantjes zien opduiken tussen het gras. Je kan het proces een handje helpen door molshopen open te harken en er zaadjes in te strooien van margrieten of andere bloemenweideplanten.
  • Gaat het niet snel genoeg? Kweek een aantal bloemenweideplantjes op in potjes. Margriet bijvoorbeeld, dat is echt poepsimpel. Als de plantjes groot genoeg zijn, kan je hier en daar het gras zo veel mogelijk uittrekken en je plantjes in die kale plekjes planten.

Op Ecopedia.be vind je meer informatie over aanleg en onderhoud.

Een bloemenweide maai je één à twee keer per jaar, met een zeis of bosmaaier.

Hoe onderhouden?

Je bloemenweide onderhouden doe je door te maaien. Natuurlijk niet zo frequent als bij een gazon, dan ga je niet veel bloemen zien verschijnen. Afhankelijk van de voedselrijkdom (en dus hoe snel je gras groeit) maai je 1 of 2 keer per jaar, of 3 keer per jaar in zeer voedselrijke omstandigheden. Je bloemenweide mag in ieder geval netjes de winter in gaan. Dus plan je laatste maaibeurt rond eind september-begin oktober.

Maaien doe je met een zeis of een bosmaaier. Voor de meeste grasmachines is het gras te hoog. Met een krachtige grasmachine lukt het nog nét, op voorwaarde dat de planten heel droog zijn. Het maaisel laat je drogen door het een aantal maal te keren en dan als hooi van je bloemenweide af te halen. Je kan het gras ook meteen na het maaien afvoeren, maar dan is het veel groter in volume en bijgevolg ook veel zwaarder. Voorzie een plek waar je het hooi kan bewaren om het later aan dieren te geven. Nat gras zal je ergens op een hoop moeten leggen.

En ook goed om weten: een bloemenweide moet je geen water geven. De meeste van de bloeiende planten en grassen kunnen tegen de droogte eens ze goed gevestigd zijn.

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden Bruin zandoogje, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje, krasser (sprinkhaan), egel, akkerhommel, aardhommel, fraaie schijnbok en nog veel meer.

Nog enkele extra tips

  • Je kan je bloemenweide bloemrijker maken door er bollen in te planten van bijvoorbeeld krokus, bostulp, prairielelie of kievitsbloem.
  • Voor meer bloemen kan je er ook vaste planten aan toevoegen die tegen maaien kunnen, zoals margrieten en knoopkruid. Deze planten kan je kopen of zelf opkweken vanuit zaad.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Als je de bloemenweide aanlegt vanaf een kale bodem, dan vraagt de aanleg vrij veel werk.
Het onderhoud vergt niet erg veel tijd. Voor het onderhoud zal je allicht een zeis of bosmaaier moeten aankopen. Voor de meeste grasmachines is het gras namelijk te hoog. Het zaad kost ongeveer € 1 tot € 2 per vierkante meter.

Voor zadenmengsels met inheemse planten verwijzen we je graag door naar winkels zoals ecosem.be, cruydthoeck.nl, debolderik.net en ecoflora.be.

Sprinkhaan

Wat krast daar in de bloemenwei?

Na enkele jaren is de kans groot dat deze coole sprinkhanen hun weg vinden naar je bloemenweide. Hun heerlijk zachte krassende geluid is de ideale soundtrack op een warme zomerdag.

Belangrijk voor deze diertjes is dat je van mei tot eind september altijd een mooi stukje lang gras kan aanbieden in je tuin. Hun eitjes leggen ze graag op kale plekken, bvb in mierennestjes.

Bloemenweide

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Beuk (Gerrit Jan Keizer) Tuinbiotopen

Bomen

Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.

Meer lezen
Vilda 76563 Natuurlijke tuinvijver Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Water in de tuin

Elk open stukje water brengt leven in de tuin, hoe bescheiden de oppervlakte ook is. De meerwaarde die water biedt aan een tuin is zo groot, dat je al een goede reden moet hebben om geen vijver(tje) aan te leggen.

Meer lezen
Grote brandnetel Tuinproblemen

Brandnetels in de tuin

Er bestaan bij ons twee soorten brandnetels: de kleine brandnetel, die éénjarig is, en de grote brandnetel, een meerjarige plant met stevige wortels.

Meer lezen