Ga verder naar de inhoud

Tuinranger top tien Algemeen tuinadvies

Ontdek onze niet-te-missen top tien voor meer tuinnatuur!

1. Het formaat van de tuin speelt geen rol

Een grote tuin of een kleine, per vierkante meter kunnen ze quasi evenveel soorten tellen. En vele kleintjes maken een groot. Gevelbegroeiing, een drinkplekje voor vogels, een bloemenborder of wat bloempotten maken al een groot verschil voor tuindieren.

2. Gebruik geen pesticiden

Pesticiden zijn nooit selectief, zelfs niet de zogenaamd biologische. Ze doden planten of dieren die jij niet wil, dat klopt. Maar daar stopt het helaas niet bij. Insecticiden duiken nog steeds massaal op in insectenetende vogels als mezen. En weet je wat? Planten kunnen meer aan dan je denkt. Dus laat die pesticiden gewoon achterwege.

3. Plant zo veel mogelijk inheemse planten

Inheemse planten zijn belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten. En hoe meer verschillende soorten insecten er in je tuin voorkomen, hoe meer verschillende soorten vogels, salamanders, vleermuizen en andere dieren je zal zien. Zeggen wij nu dat je geen lavendel of tulpen in je tuin mag planten? Neen hoor! Enkele uitheemse bloemen in de border is helemaal geen probleem, zolang er ook zo veel mogelijk inheemse planten staan.

Alpenwatersalamander
Alpenwatersalamander

4. Hou je gazon zo klein mogelijk

Veel tuinen bestaan uit een grote grasmat met daarrond een dun randje met wat bloemen. Doe het liever omgekeerd. Maak een gazon waar je het nodig hebt om te zitten of te spelen, en tover de rest om tot bloemenborder, bloemenweide en/of struikgewas. Maak van je tuin een mozaïek van verschillende biotoopjes.

5. Breng structuur aan via hoge borders, struiken en/of bomen

Je wil graag veel tuindieren in je tuin. Die hebben niet alleen voedsel nodig, maar ook beschutting. Een plek waar ze een nest kunnen bouwen, schuilen voor slecht weer, slapen,… Dat doen ze liefst in dichte vegetatie zoals struikgewas, een haag, een klimplant of hoog in een boom. Een boom brengt bovendien verkoeling in de zomer. Kies er wel een op maat van je tuin, zo vermijd je te veel snoeiwerk.

Kuis je tuin niet te grondig op. Je zal er heel wat dieren plezier mee doen.

6. Doe iets met water

Water brengt veel extra leven in een tuin. Een drinkkom voor vogels of een egel, een halve houten ton met waterjuffers of een echte tuinvijver met libellen en salamanders. Zodra je water in je tuin introduceert, neemt het aantal soorten meteen toe. Water is één van de grootste troeven van een natuurlijke tuin! En wees niet bang voor muggen. Hun larven overleven niet in een natuurlijke vijver vol hongerige libellenlarven en salamanders.

7. Afval is leven

Je verwacht het misschien niet, maar heel veel dieren en ook heel wat paddenstoelen leven van dode bladeren en dood hout. Salamanders overwinteren graag onder enkele houtblokken en egels houden hun winterrust in een hoop afgevallen bladeren. Zaadetende vogels komen in de winter op uitgebloeide borderplanten naar zaadjes zoeken, terwijl insecten in de holle stengels slapen. Kuis je tuin niet te grondig op. Je doet er heel wat soorten plezier mee.

8. Beperk verharding

Een terras en tuinpad zijn handig, maar beperk hun oppervlakte. Werk met waterdoorlatende materialen of gebruik graspaden om door je tuin te wandelen.

Elfenbankje
Elfenbankje

9. Maak een lappendeken van je tuin

Hoe meer variatie, hoe beter voor de natuur. Variatie zorgt er ook voor dat er steeds iets te zien is. Nu eens staat de ene border op zijn mooist, dan is de bloemenweide aan de beurt en vervolgens komt de bloemenakker in kleur.
Dieren hebben van lente tot herfst nectar en stuifmeel nodig. Anders kunnen ze niet overleven. Door variatie in je tuin te brengen, voorzie je heel wat dieren het jaar rond van voedsel.

10. Wees geduldig en ga op ontdekking

Er zijn twee soorten tuinen. De strak aangelegde tuin, die vrij snel lijkt op een tuin uit de tijdschriften en vervolgens voor altijd dezelfde blijft. En dan is er de natuurlijke tuin, die rijpt en evolueert, waarin allerlei verrassende dieren opduiken. Een natuurlijke tuin is een tuin die je blijft verbazen. Natuurlijke tuinen vragen tijd, soms een paar jaar, voor ze indrukwekkend mooi zijn geworden. Zaden kiemen soms niet meteen, struiken vragen tijd om te groeien. Maak je dus bij de aanleg geen zorgen en geef je tuin tijd, zoals een goede wijn.

Tuinranger top tien

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Grote brandnetel Tuinproblemen

Brandnetels in de tuin

Er bestaan bij ons twee soorten brandnetels: de kleine brandnetel, die éénjarig is, en de grote brandnetel, een meerjarige plant met stevige wortels.

Meer lezen
Beuk (Gerrit Jan Keizer) Tuinbiotopen

Bomen

Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.

Meer lezen
Vilda 76563 Natuurlijke tuinvijver Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Water in de tuin

Elk open stukje water brengt leven in de tuin, hoe bescheiden de oppervlakte ook is. De meerwaarde die water biedt aan een tuin is zo groot, dat je al een goede reden moet hebben om geen vijver(tje) aan te leggen.

Meer lezen