Je tuin wapenen tegen droogte Tuinproblemen
Vlaanderen kampt steeds meer met watertekort. ‘Zuinig omspringen met grond- en kraantjeswater!’ we horen het de laatste jaren regelmatig in het nieuws.
In je tuin gebruik je sowieso regenwater. Giet zo weinig mogelijk kostbaar grond- of kraantjeswater op je planten. Geen kraantjeswater, dat klink waarschijnlijk logisch. Je kiepert toch geen drinkwater op je tuin?! Grondwater, dat is erg belangrijk voor de natuur, ook buiten je tuin. En veel kwetsbare natuur in Vlaanderen gaat er momenteel op achteruit, precies door een te lage grondwaterstand.
10 tips om je tuin te wapenen tegen droogte
1. Vang zoveel mogelijk regenwater op en gebruik dat in je tuin. Regenwater is trouwens ook perfect bruikbaar in huis, bijvoorbeeld voor de wc en de wasmachine.
2. Gebruik waterdoorlatende materialen voor paden en opritten en laat het terras afwateren naar de tuin.
3. Zorg voor zo weinig mogelijk kale grond in de tuin. Kale grond droogt veel sneller uit dan grond die bedekt is met begroeiing of mulchmateriaal. Kies voor bodembedekkers zoals bosaardbei of mulch je grond met grasmaaisel, houtsnippers of ander natuurlijk materiaal.
4. Is het zo droog dat je je planten moet gieten? Doe dat dan ‘s avonds, als het al wat koeler is. ’s Ochtends kan ook, maar overdag als het heel warm is, giet je beter niet. Dat water verdampt toch meteen.
5. Zorg voor schaduw in de tuin en op je huis door een boom of stuik aan te planten.
6. Rijd je gazon niet af wanneer het zeer droog en warm is.
7. Een kruidenrijk gazon met klavers blijft vaak langer groen bij droogte dan een gazon met alleen maar gras.
8. Sproei je gazon niet. Wordt het gras bruin bij een lange droogteperiode? Geen paniek! Eén flinke regenbui en er verschijnen alweer groene sprieten.
9. Gebruik compost. Dat zorgt ervoor dat je bodem meer water kan vasthouden.
10. Werk zoveel mogelijk met vaste planten, struiken en bomen. Planten die in volle grond groeien, investeren veel in de aanmaak van wortels en gaan zelf op zoek naar water. Planten in potten en perkplantjes uit tuincentra (petunia’s, afrikaantjes enz) hebben veel meer water nodig.
Enkele leuke inheemse soorten als bodembedekker
- Bosaardbei
- Bos-vergeet-mij-nietje
- Kleine maagdenpalm
- Kruipend zenegroen
- Lievevrouwbedstro
- Maarts viooltje
- Penningkruid
- Vijfvingerkruid
- Voorjaarsganzerik
- Vrouwenmantel
In je tuin gebruik je sowieso regenwater. Giet zo weinig mogelijk kostbaar grond- of kraantjeswater op je planten.
Wanneer (extra) water geven?
Vaste planten die al meer dan een jaar in je tuin staan, hebben normaal gezien geen last van een droge periode, zolang die maar niet te extreem is. Planten in potten en perkplantjes daarentegen, die krijgen wel snel grote dorst.
Sommige planten laten overdag hun bladeren slaphangen. Dat doen ze om minder water te verdampen. Als ’s avonds hun bladeren opnieuw rechtop komen, hebben ze (nog) geen last van de droogte. Blijven de bladeren ook ‘s avonds futloos hangen, dan moet je extra water geven.
Hoeveel water geef je dan? Beter één keer om de paar dagen een flinke slok dan iedere dag een beetje. Geef je een beetje water, dan maak je alleen maar de bovenlaag van de grond nat. Met andere woorden: je planten worden lui en vormen enkel wortels in de bovenste laag van de bodem. Gevolg: bij droog weer zal je telkens opnieuw moeten gieten. Dus meer werk voor jou.
Plant je nieuwe planten aan? Dompel ze eerst (met potje en al) eens goed onder in een emmer water. Haal ze daarna uit hun potje en plant ze in de tuin. Zodra ze in de grond staan, geef je ze nog eens goed water. Je kiest best een niet te warme dag. Het ideale scenario is dat je nieuwe planten aanplant in een periode dat het regelmatig regent. Bij ons is dat normaal gezien het einde van zomer en de herfst.
Hou je nieuwe aanplant nog een tijdje in het oog. Onder de grond gaan ze met hun wortels op zoek naar water. Zolang je planten er fris bij staan, geef je geen extra water. Dat doe je alleen als je ziet dat ze last krijgen van de droogte. En geef dan meteen ruim voldoende. Zo vermijd je dat ze met hun wortels aan de oppervlakte blijven en krijg je sterke planten die beter tegen de droogte kunnen.
Kies plantensoorten die aangepast zijn aan je bodem
Tuinier je op erg droge bodem? Kies plantensoorten die goed tegen de droogte kunnen. Voor je een plant koopt, zoek je dus best op in welke omstandigheden die graag groeit. Inheemse soorten kan je via het zoekvenster van ecopedia.be opzoeken. Voor niet inheemse vaste planten kan je veel informatie vinden in de online catalogus van www.vasteplant.be.
Nodig de natuur uit in je tuin!
Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.
Zelf aan de slag
Bomen
Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.
Laat regenwater mooi in de bodem sijpelen met een wadi
Per inwoner hebben wij vier keer minder water dan de Portugezen. Door de hoge bevolkingsdichtheid en de vele
verharding staat Vlaanderen qua waterbeschikbaarheid zelfs bij de laatste drie in Europa.
Een wadi kan hier veel aan veranderen.
Je tuin wapenen tegen droogte
Vlaanderen kampt steeds meer met watertekort. ‘Zuinig omspringen met grond- en kraantjeswater!’ we horen het de laatste jaren regelmatig in het nieuws.