Ga verder naar de inhoud

Bloemrijk gazon Tuinbiotopen

minder maaien, meer voedsel voor de bijen

Brunel
Brunel

In een natuurvriendelijke tuin willen we zo weinig mogelijk gazon. Toch niet het genre grasperk dat wel eens de groene woestijn wordt genoemd. Gazon waar veel bloemen in voorkomen, zoals madelief en brunel, kan wel interessant zijn. Ook voor paddenstoelen kan een oud en schraal gazon heel waardevol zijn.

Een bloemrijk gazon is dus een gazon waar naast gras ook nog andere planten welkom zijn. Maar heel wat planten zijn niet opgewassen tegen frequente maaibeurten. Grassen kunnen hier het beste tegen maar ook soorten als madeliefje, brunel, witte klaver, rode klaver, gewoon biggenkruid, kleine klaver en gewone rolklaver kunnen in een gazon staan. Wil je de mooie bloemen van deze soorten zien dan moet je iets minder frequent maaien. Om de 3 tot 6 weken is ideaal.

Hoe aanleggen?

Heb je nu al een klassieke grasmat? Stop met bemesten, gebruik geen onkruidbestrijders meer en voer je grasmaaisel na iedere maaibeurt af. Vrij snel zie je hier en daar bloemetjes opduiken tussen het gras, zeker als je ook minder vaak gaat maaien.

Ga je een nieuwe grasmat aanleggen? Dan zijn er ruwweg genomen twee opties. Je kan zaad kopen van bloeiende planten die het goed doen in een gazon en dit mengen met het graszaad. Reken ongeveer 1 tot 2 g op 20 g graszaad (per vierkante meter). Of je kan gewoon een kant-en-klare mix kopen. Je vindt dit bij de betere winkels van ecologisch zaaigoed zoals bv. Cruydthoeck (M5 mengsel voor bloemrijk gazon) en Ecoflora (E1 mix voor biodivers gazon)
Net zoals een gewoon gazon leg je een kruidenrijk gazon best aan in april-mei of tussen eind augustus en begin oktober. Dan is het voldoende warm en regent het hopelijk genoeg. Bij de aanleg meng je best wat compost onder de grond.

Is het bij de aanleg een lange periode droog, dan zal je moeten sproeien. Dit doe je uiteraard enkel met regenwater.

Geschikt voor

  • Kleine stadstuin: ja, maar voor een tuin vol leven kies je beter voor bloemenborders, kleine struiken en klimplanten. Een stukje kruidenrijk gazon is natuurlijk altijd beter dan een verharding met stenen.
  • Grotere tuin: ja, daar waar het nodig is. Om te spelen of tuinmeubels te zetten bijvoorbeeld, of als pad.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Het is beter dan gazon met enkel gras of een verharding met stenen.
  • Wanneer de klavers in bloei komen leveren ze heel wat nectar voor bijen en hommels. Wel opletten als je op je blote voeten loopt.
  • Klavers blijven langer groen bij droog weer. Een kruidenrijk gazon kan meestal beter tegen de droogte dan een smetteloos gazon met enkel gras.

Muizenoor en zandblauwtje zijn mooie bloemen die in schrale gazons kunnen voorkomen.

Hoe onderhouden?

Een gazon met bloemplanten en op sommige plaatsen wat mos vraagt veel minder onderhoud dan een donkergroen gazon met enkel gras. Het enige wat je moet doen is om de 3 tot 6 weken maaien en het maaisel afvoeren. Het gemaaide gras kan je onder de haag leggen als mulch. Een deel kan je onder de compost doen (maar niet te veel) en je kan ook wat bij de kippen gooien. In een grotere tuin kan je het gemaaide gras in een hoekje op een hoop leggen. Dat halfverteerde gras kan je dan weer gebruiken als mulch.

Mulchmaaien en een bloemrijk gazon gaan niet samen. Voor mulchmaaien moet je namelijk veel vaker het gras afrijden waardoor de bloemplanten niet in bloei kunnen komen. Een optie kan wel zijn bepaalde delen te mulchmaaien en andere minder frequent te maaien. Ook de robotmaaier laat je best op stal staan als je bloemen in je gazon wil krijgen.


Sproeien doen we nooit, ook niet bij droogte. Het gras zal misschien bruin worden maar de wortels zullen niet afsterven. Zodra het weer begint te regenen, zal het gazon vanzelf opnieuw groen worden.

Vind je dat het gazon te schraal wordt en kale plekken krijgt? Voeg in het najaar een dun laagje compost toe.

Maar weet dat in schrale gazons speciale planten en dieren leven. Muizenoor en zandblauwtje zijn bijvoorbeeld mooie bloemen die in schrale gazons kunnen voorkomen.

Rode klaver
Rode klaver

Hoeveel werk is het en wat kost het?

De aanleg van een kruidenrijk gazon vraagt evenveel werk als de aanleg van een gewoon gazon. Een goede bodemvoorbereiding is nodig want door het spelen en lopen op het gazon zien de planten af. Het onderhoud is minder werk dan bij een intensief gazon van enkel gras.

De kostprijs is veel lager als je zelf zaait dan als je met grasmatten werkt. Kruidenrijke grasmatten kan je kopen bij de firma BT bloementapijten.

Misschien heb je 'last' van lelijke engerlingen die knagen aan de wortels van je gazon. En ja, dat kan inderdaad wat rosse plekjes opleveren. Maar denk eraan: zonder engerlingen, geen meikevers. En wat is een warme lenteavond zonder deze machtige kevers?

Deze bloeiende planten kunnen perfect in je gazon

Voedselrijke bodem

  • Gewone brunel (Prunella vulgaris)
  • Rode klaver (Trifolium pratense)
  • Witte klaver (Trifolium repens)
  • Paardenbloem (Taraxacum vulgare)
  • Madeliefje (Bellis perennis)
  • Tijmereprijs (Veronica serpyllifolia)

Voedselarme tot voedselrijke bodem

  • Kleine leeuwentand (Leontodon saxatilis)
  • Muizenoor (Hieracium pilosella)
  • Zandblauwtje(Jasione montana)
  • Klein vogelpootje (Ornithopus perpusillus)
  • Gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicata)
  • Kleine tijm (Thymus serpyllum)
Bloemrijk gazon

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Vilda 76563 Natuurlijke tuinvijver Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Water in de tuin

Elk open stukje water brengt leven in de tuin, hoe bescheiden de oppervlakte ook is. De meerwaarde die water biedt aan een tuin is zo groot, dat je al een goede reden moet hebben om geen vijver(tje) aan te leggen.

Meer lezen
Korenbloem en klaproos (Arnoud Zwaenepoel) Tuinbiotopen

Bloemenborder

Een bloemenborder is een verzameling van vaste meerjarige planten met daartussen eenjarige of tweejarige soorten.

Meer lezen
Salomonszegel Tuinbiotopen

Een schaduwrijk plekje

Een schaduwrijke plek kunnen we inrichten zoals een bos. Je plant soorten aan die tegen de schaduw kunnen zoals varens, lentebloeiers en specifieke vaste planten.

Meer lezen