Een kleine wildernis Tuinbiotopen
In een grotere tuin heb je vaak plekjes waar je minder komt en die je niet zo intensief wil onderhouden.
Op zo'n ruiger plekje (of een kleine wildernis zoals wij het graag noemen) kan je vaste planten combineren met wild gras, net zoals op een bloemenweide. De soorten die hier graag staan zijn stevige, vrij grote kruidachtige planten die boven het gras uitgroeien. Eén ruigteplant ken je zeker en vast: de brandnetel. Ook bramen houden van zulke plekjes die wat wilder zijn.
Brandnetels en bramen zijn zeer nuttig voor de natuur maar misschien heb je ze liever niet in de tuin. Ze zijn geen must, je kan perfect een kleine wildernis hebben zonder deze twee. Er zijn namelijk ook mooie bloemplanten die hier kunnen staan, zoals boerenwormkruid, dagkoekoeksbloem en koninginnenkruid.
Geschikt voor
- Balkon en kleine tegeltuin: neen
- Kleine stadstuin: neen, indien je niet veel plaats hebt kan je beter een bloemenborder aanleggen. Als rustplek voor tuindieren kan je dan ergens een takkenhoopje of bladerhoop voorzien.
- Grotere tuin: Ja, ideaal op plaatsen waar je minder komt en de natuur rust kan vinden.
Een plus voor de natuur omdat:
- Ruige plekjes beheer je niet veel. Hierdoor vinden vele dieren er rust- en schuilplaatsen.
- In dorre holle stengels van grassen en bloemen kunnen insecten overwinteren.
- Muizenholletjes in de ruigte kunnen dienen als nestplaats voor hommels.
- De bloemplanten die er staan zijn nuttig voor heel wat insecten.
Muizenholletjes in de ruigte kunnen dienen als nestplaats voor hommels.
Hoe en waar inrichten?
Een ruig plekje kan je in de zon of halfschaduw aanleggen. Zowel voor vrij droge als vochtige grond zijn er planten te vinden. Het kan zelfs op natte bodems, in dat geval werk je met moerasplanten.
Je vertrekt best van kale grond, om de planten die je zal planten en/of zaaien een goede start te geven. Na verloop van tijd mag er gerust wat gras tussen komen.
Het stuk kale bodem maak je wat los en je mengt er compost onder. Vervolgens plant en zaai je planten typisch voor een ruigte. Net zoals in een bloemenweide werken we vooral met inheemse soorten. Tweejarige soorten zoals grote kaardenbol kan je zaaien. Ook meerjarige ruigtekruiden kan je zaaien maar als je ze plant is de kans groter dat ze aanslaan. Op ecopedia.be/bloemrijkeruigte vind je heel wat inspiratie voor ruigteplanten voor verschillende bodemtypes.
Liever een ruig plekje waar geen gras tussen de bloemplanten staat? Leg het aan en onderhoud het zoals een bloemenborder.
Enkele leuke diersoorten die je hier kan vinden
Bijen, vlinders, hommels, kevers en zweefvliegen.
Heb je kaardenbol in je tuin? Dan krijg je tijdens de winter hoogstwaarschijnlijk puttertjes op bezoek. Deze mooie vinkensoort (ook distelvink genoemd) is namelijk verzot op de zaden van de kaardenbol.
Laat de uitgebloeide stengels dus zeker staan na de zomer. Ze geven mooi structuur aan je wintertuin én ze leveren voedsel aan dit coole vogeltje.
Hoe onderhouden?
Het onderhoud bestaat uit elk jaar de helft of één derde te maaien en het maaisel weg te halen. Op die manier heeft het dierenleven in je tuin altijd ergens wel een stukje wildernis om zich in terug te trekken. Dit kan je doen van november tot eind maart. Na het maaien kan je eventueel ongewenste soorten verwijderen en de bodem een beetje verstoren met de hark. Door die oppervlakkige bodemverstoring krijg je stukjes kale bodem waar zich nieuwe planten kunnen vestigen.
Hoeveel werk is het en wat kost het?
De aanleg vraagt wel wat werk omdat je moet starten met een kale bodem. De kost ligt in de aankoop van de planten. Als je de planten zaait of zelf opkweekt uit zaad zijn de kosten laag. Zaden kan je zelf oogsten, of je kan ze bestellen bij ecologische tuinwinkels zoals ecosem.be, cruydthoeck.nl, debolderik.net en ecoflora.be. Koop je de planten aan, reken dan zo’n € 2 tot € 3 per plant.
Nodig de natuur uit in je tuin!
Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.
Zelf aan de slag
Tegeltuin
Een tegeltuin wordt soms ook wel geveltuin of stoeptuin genoemd. Het is een smalle bloemenborder die ontstaat door een aantal tegels vlak tegen de muur weg te nemen en de vrijgekomen plaats te beplanten.
Bostuin
Een bostuin is een tuin waarin een aantal bomen en struiken samen een bos vormen.
Roodborst
Dicht struikgewas, wat bomen en veel insecten. Zo kan je de ideale tuin van de roodborst samenvatten.