Ga verder naar de inhoud

Klimplanten Tuinbiotopen

veel extra groen vanuit een klein grondoppervlak

FZ klimop Vilda Rollin Verlinde

Er zijn twee types van klimplanten. De zelfhechtende, zoals klimop of wingerd, hechten zich rechtstreeks aan de muur of de plant waar ze tegen groeien.. Daarnaast heb je de slingerplanten, zoals clematis, hop en klimrozen. Deze soorten hebben een klimhulp nodig. Zo’n klimhulp kan tegen de gevel geplaatst worden of kan los staan en dienen als scheidingswand of prieel. Slingerplanten kan je ook gemakkelijk doorheen bomen of struiken laten slingeren.

Klimplanten zorgen voor groen in de hoogte en nemen in de breedte niet veel plaats in. In elke tuin van klein tot groot vormen ze een grote meerwaarde voor de natuur en voor jezelf.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: ja, als je de klimplant ergens in de volle grond kan zetten. In een grote bak kan ook (minstens 50 cm breed, diep en hoog) maar dan ga je water moeten geven.
  • Kleine stadstuin: zeker geschikt, klimplanten zijn ideaal voor kleine tuinen en kunnen er voor veel groen zorgen.
  • Grotere tuin: naast bomen en stuiken kunnen klimplanten voor extra groen zorgen, op muren en als afsluiting.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Klimplanten kunnen kale muren en afsluitingen omtoveren tot groene oases die schuilplaats en voedsel bieden aan heel wat dieren. Zorg bij afsluitingen wel voor openingen onderaan zodat de egel nog door kan.
  • Klimplanten zorgen in de zomer voor verkoeling en vangen fijnstof weg.
  • Wanneer klimplanten zoals klimop en klimrozen in bloei en zaad komen leveren ze heel wat voedsel voor bijen, hommels en vogels. Klimop komt pas in bloei als hij 6 tot 10 jaar oud is en niet volledig wordt gesnoeid.

Klimplanten zijn een grote meerwaarde voor de natuur en voor jezelf, ongeacht hoe groot je tuin is.

Kamperfoelie - @Ludo Goossens
Kamperfoelie - @Ludo Goossens

Hoe en waar kan ik klimplanten zetten?

Zelfhechters kan je tegen elke muur zetten, op voorwaarde dat:

  • De muur geen barsten heeft.
  • De muur droog is. Vochtige muren verliezen hun vocht minder goed als er een klimplant tegen staat. Klimplanten op zich maken een muur niet vochtiger.
  • Je overal goed bij kunt om de klimplant te snoeien en weg te houden van bijvoorbeeld de dakrand.

Planten die klimhulp nodig hebben, kan je om het even waar zetten. Hou bij de keuze van de klimhulp en de verankering zeker rekening met het gewicht van de volgroeide plant. Bevestig je een klimhulp aan een muur, zorg er dan voor dat er minsten 5 cm tussen je muur en de klimhulp is.

De klimplant zelf plant je best in de volle grond, op zo’n 30 cm van de muur. Indien nodig zet je de plant wat schuin in de grond zodat de stengel naar de muur is gericht. Zowel zelfhechters als planten die klimhulp nodig hebben kunnen perfect in/tegen bomen groeien. Je hebt er dan weliswaar minder controle over dan wanneer de klimplant ergens groeit waar je nog gemakkelijk kan snoeien.

Atalanta op klimop
Atalanta op klimop


Klimop bloeit vanaf de nazomer tot de late herfst en is daarmee één van de laatste leveranciers van stuifmeel en nectar. Bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten maken daar dankbaar gebruik van.

De vlinder op de foto is een Atalanta. Die vliegt op zijn gemakje naar de Middellandse Zee om er te overwinteren. Finland-Spanje doet hij in zo'n vijf weken. Hoedje af hoor.

Enkele leuke diersoorten die je hier kan vinden

Heel wat dieren komen in klimplanten schuilen. Mussen en merels zie je er het vaakst. Als de klimplanten groot genoeg zijn, broeden ze er soms in. Bloeiende klimplanten kunnen bijen en vlinders aantrekken.

Hoe onderhouden?

Het onderhoud varieert van soort tot soort, maar weet dat elke klimplant vroeg of laat zal moeten worden gesnoeid.

Sterke groeiers zoals blauwe regen zal je zelfs meerdere keren per jaar moeten snoeien. Hou hier rekening mee bij de aankoop van je klimplant.

Zorg voor een klimhulp die geen onderhoud vraagt en niet stuk gaat. Eens de plant zich aan de klimhulp heeft gehecht, is het vervangen van je klimhulp niet eenvoudig. Op groenegevels.be vind je alvast heel wat inspiratie over klimhulpen.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Bij klimplanten zonder klimhulp heb je in het begin weinig werk. Eens ze goed groeien zal je vooral snoeiwerk hebben. Hoeveel snoeiwerk hangt af van de soort en de groeisnelheid.

Bij klimplanten die klimhulp nodig hebben, zitten de kosten en het werk in het maken van een goede stevige klimhulp. Deze planten moet je soms ook snoeien maar minder vaak dan zelfhechters.

Een mooie klimplant tegen de gevel? Of eentje die zich frivool doorheen een struik slingert? Aan jou de keuze.

Klimhulp nodig (kan ook een struik zijn om doorheen te slingeren)

  • Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)| 3m
  • Bosroos (Rosa arvensis) | 2m
  • Bosrank (Clematis vitalba) | 9m

Geen klimhulp nodig

  • Klimop (Hedera helix) | 12m
  • Driedelige wingerd (Parthenocissus tricuspidata ) | 20m
Klimplanten

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

FZ klimop Vilda Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Klimplanten

Er zijn twee types van klimplanten. De zelfhechtende, zoals klimop of wingerd, hechten zich rechtstreeks aan de muur.

Meer lezen
Tuinbiotopen

Bloembollengrasland

Geef vroeg op het jaar extra kleur aan je gazon of bloemenweide

Meer lezen
Bosaardbei (Rollin Verlinde) Tuinproblemen

Je tuin wapenen tegen droogte

Vlaanderen kampt steeds meer met watertekort. ‘Zuinig omspringen met grond- en kraantjeswater!’ we horen het de laatste jaren regelmatig in het nieuws.

Meer lezen