Ga verder naar de inhoud
FZ klimop Vilda Rollin Verlinde

Wat is het?

Er zijn twee types van klimplanten. De zelfhechtende, zoals klimop of wingerd, hechten zich rechtstreeks aan de muur. Daarnaast heb je de slingerplanten, zoals clematis, hop en klimrozen. Deze soorten hebben een klimhulp nodig. Zo’n klimhulp kan tegen de gevel geplaatst worden of kan los staan en dienen als scheidingswand of prieel.

Klimplanten zorgen voor groen in de hoogte en nemen in de breedte niet veel plaats in. In elke tuin van klein tot groot vormen ze een grote meerwaarde voor de natuur en voor jezelf.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: ja, als je de klimplant ergens in de volle grond kan zetten. In een grote bak kan ook (minstens 50 cm breed, diep en hoog) maar dan ga je water moeten geven.
  • Kleine stadstuin: zeker geschikt, klimplanten zijn ideaal voor kleine tuinen en kunnen er voor veel groen zorgen.
  • Grotere tuin: naast bomen en stuiken kunnen klimplanten voor extra groen zorgen, op muren en als afsluiting.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Klimplanten kunnen kale muren en afsluitingen omtoveren tot groene oases die schuilplaats en voedsel bieden aan heel wat dieren. Zorg bij afsluitingen wel voor openingen onderaan zodat de egel nog door kan.
  • Klimplanten zorgen in de zomer voor verkoeling en vangen fijnstof weg.
  • Wanneer klimplanten zoals klimop en klimrozen in bloei en zaad komen leveren ze heel wat voedsel voor bijen, hommels en vogels. Klimop komt pas in bloei als hij 6 tot 10 jaar oud is en niet volledig wordt gesnoeid.

Klimplanten zijn een grote meerwaarde voor de natuur en voor jezelf, ongeacht hoe groot je tuin is.

Hop
Hop

Hoe en waar kan ik klimplanten zetten?

Zelfhechters kan je tegen elke muur zetten, op voorwaarde dat:

  • De muur geen barsten heeft.
  • De muur droog is. Vochtige muren verliezen hun vocht minder goed als er een klimplant tegen staat. Klimplanten op zich maken een muur niet vochtiger.
  • Je overal goed bij kunt om de klimplant te snoeien en weg te houden van bijvoorbeeld de dakrand.

Planten die klimhulp nodig hebben, kan je om het even waar zetten. Hou bij de keuze van de klimhulp en de verankering zeker rekening met het gewicht van de volgroeide plant. Bevestig je een klimhulp aan een muur, zorg er dan voor dat er minsten 5 cm tussen je muur en de klimhulp is.

De klimplant zelf plant je best in de volle grond, op zo’n 30 cm van de muur. Indien nodig zet je de plant wat schuin in de grond zodat de stengel naar de muur is gericht.

Hoe onderhouden?

Het onderhoud varieert van soort tot soort, maar weet dat elke klimplant vroeg of laat zal moeten worden gesnoeid.

Sterke groeiers zoals blauwe regen zal je zelfs meerdere keren per jaar moeten snoeien. Hou hier rekening mee bij de aankoop van je klimplant.

Zorg voor een klimhulp die geen onderhoud vraagt en niet stuk gaat. Eens de plant zich aan de klimhulp heeft gehecht, is het vervangen van je klimhulp niet eenvoudig.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Bij klimplanten zonder klimhulp heb je in het begin weinig werk. Eens ze goed groeien zal je vooral snoeiwerk hebben. Hoeveel snoeiwerk hangt af van de soort en de groeisnelheid.

Bij klimplanten die klimhulp nodig hebben, zitten de kosten en het werk in het maken van een goede stevige klimhulp. Deze planten moet je soms ook snoeien maar minder vaak dan zelfhechters.

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden

Heel wat dieren komen in klimplanten schuilen. Mussen en merels zie je er het vaakst. Als de klimplanten groot genoeg zijn, broeden ze er soms in. Bloeiende klimplanten kunnen bijen en vlinders aantrekken.

Klimplanten

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Bloemenweide Vilda Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Bloemenweide

Een bloemenweide is een mix van lang gras met meerjarige wilde planten. In die meerjarigheid zit het grote verschil met een bloemenakker.

Meer lezen
Bloemenakker Tuinbiotopen

Bloemenakker

Een bloemenakker is een stuk kale grond dat jaarlijks wordt bewerkt en ingezaaid met éénjarige akkerplanten.

Meer lezen
Brunel Tuinbiotopen

Kruidenrijk gazon

In een natuurvriendelijke tuin willen we zo weinig mogelijk gazon. Toch niet het genre grasperk dat wel eens de groene woestijn wordt genoemd.

Meer lezen
Tuinbiotopen

Tuinieren in potten en bakken

Tuinieren in potten en bakken is een kunst op zich, maar het hoeft daarom niet ingewikkeld of arbeidsintensief te zijn.

Meer lezen
Korenbloem en klaproos (Arnoud Zwaenepoel) Tuinbiotopen

Bloemenborder

Een bloemenborder is een verzameling van vaste meerjarige planten met daartussen eenjarige of tweejarige soorten.

Meer lezen
Beuk (Gerrit Jan Keizer) Tuinbiotopen

Bomen

Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.

Meer lezen
Boerenwormkruid (Rollin Verlinde) Tuinbiotopen

Een ruiger plekje

In een grotere tuin heb je vaak plekjes waar je minder komt en die je niet zo intensief wil onderhouden.

Meer lezen
Gemengde haag (Wim Massant) Tuinbiotopen

Struiken en hagen

Als we over hagen en struikgewas praten, hebben we het doorgaans over plantensoorten zoals hazelaar, meidoorn, kardinaalsmuts, Gelderse roos, haagbeuk, veldesdoorn, sleedoorn, kornoeljes etc.

Meer lezen