Ga verder naar de inhoud

Tuinieren in potten en bakken Tuinbiotopen

eindeloos veel mogelijkheden

Tuinieren in pot - @Alexandra Mannaert
Tuinieren in pot - @Alexandra Mannaert

Tuinieren in potten en bakken is een kunst op zich, maar het hoeft daarom niet ingewikkeld of arbeidsintensief te zijn.

Zolang je maar voldoende vocht en voedingsstoffen geeft, kan je ongeveer elke plant in een pot zetten: eetbare planten, eenjarige wilde planten, vaste planten en zelfs struiken en bomen. Ze zullen een beetje meer aandacht vragen dan planten in volle grond, maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: Vaak zijn potten en bakken hier de enige optie om wat groen te voorzien. Met hele grote bakken kom je al flink in de buurt van een echte tuin.
  • Kleine stadstuin: Kleinere potten kan je gemakkelijk verplaatsen om zo verschillende sferen te creëren. Het leuke aan potten is ook dat je eens iets tijdelijks kan toevoegen aan je tuin.
  • Grotere tuin: Planten in potten en bakken zorgen voor kleurtoetsen en sfeer. Gebruik ze niet alleen op en rond het terras, maar ook doorheen de rest van de tuin.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Potten en bakken kan je altijd en overal toepassen. Zo kan je op een balkon of een betegeld oppervlak toch een groene oase creëren voor jezelf en je omgeving. Kies zo veel mogelijk voor inheemse vaste planten om de natuur een handje te helpen.
  • Op plaatsen waar geen volle grond beschikbaar is (balkon, stadsplein …) kunnen planten in bakken hittestress tegengaan en zorgen voor een aangename, koelere omgeving.

Zolang je voldoende vocht en voedingsstoffen geeft, kan je ongeveer elke plant in een pot zetten.

Hoe onderhouden?

Het grootste probleem is water: te weinig of net te veel. Planten in potten hebben veel sneller last van droogte omdat ze veel minder grond hebben om in te wortelen. Eens de grond in een pot is uitgedroogd, loopt het water er ook snel door. Een pot zonder gat onderaan is geen optie, dan blijft er tijdens een natte periode te veel water in staan. En ook van te veel water gaan planten kapot. De oplossing is vrij eenvoudig: plaats altijd een schaal onder de pot. Regent het veel en blijft er water in de schaal staan? Draai de schaal om en zet de pot er op. Dat doe je tot het weer droger wordt, anders gaan de wortels rotten.

De juiste grond bepaalt hoe goed je planten er zullen uitzien. Een zak potgrond uit de winkel is een prima basis zolang die geen turf bevat. Turf is namelijk veengrond en veengebieden afgraven enkel en alleen om potgrond te maken, dat is gewoon niet verantwoord. Veengebieden zijn de sponzen van onze natuur en je vindt er heel wat zeldzame en bedreigde soorten. Denk maar aan de Hoge venen in Wallonië. Vul je plantenbakken met een mengsel van compost en tuingrond (half/half). Of kies voor turfvrije potgrond. Vraag er zeker naar in je tuincentrum.

Ga na welke bodem je plant nodig heeft en pas zo nodig aan. Om langer water vast te houden kan je kleikorrels of compost door de grond mengen. Voor planten die extra goede drainage nodig hebben voeg je zand of grind toe.

Na verloop van tijd heeft de grond in je pot alle voedingsstoffen afgegeven. Je geeft dan best wat voeding bij. Welke voeding en hoeveel hangt af van de plant (soort, grootte) en de grootte van de pot. Een alternatief voor voeding bijgeven is de plant verpotten. Idealiter neem je hierbij een grotere pot, zodat je de oude grond kan vervangen door nieuwe grond en de wortels wat meer ruimte krijgen. Dan zal je plant ook kunnen groeien. Wil je liever geen grotere pot/plant, snoei dan de wortels lichtjes bij. Zo kan je toch verse potgrond toevoegen in dezelfde pot. Je plant zal dan niet veel groter worden. Het bovengrondse en ondergrondse deel van de plant groeien immers in verhouding tot elkaar.

Bergsteentijm en Muurfijnstraal - @Wim Massant
Bergsteentijm en Muurfijnstraal - @Wim Massant

Hoe en waar kan ik potten en bakken toepassen?

Potten en bakken kan je zetten waar je maar wil. Het enige waar je rekening mee moet houden is de voorkeur van de plant: zon, halfschaduw of schaduw.

Op een (dak)terras of kleine tuin kan je met zeer grote bakken werken. Dat heeft al wat weg van tuinieren in volle grond. Toch zal je ook hier je plantenkeuze moeten afstemmen op het beperkte volume van de grond. Planten worden immers maar zo groot als de voedingsstoffen die ze krijgen. Een boom zal in een beperkt grondvolume kleiner blijven dan wanneer hij in volle grond staat.

Nog een pluspunt: je kan tuinieren op hoogte. Zet je potten op een tafel en je hoeft je niet te bukken om te zaaien, te wieden en te oogsten.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Bij potten en bakken bepaal je zelf hoeveel werk het is en hoeveel het kost. Je kan nieuwe potten kopen of allerhande containers recycleren. Blikken in alle formaten doen het al tientallen jaren goed als plantenpot, maar je kan het zo gek niet bedenken of er heeft al ergens een plant in gestaan. Let er altijd op dat er onderaan een gat (of meerdere) in is.

Heb je weinig tijd? Ga voor grotere potten en gebruik planten die tegen een stootje kunnen. Grotere potten hebben bovendien een groter volume grond en bijgevolg minder snel last van uitdroging.

Enkele leuke diersoorten die je hier kan vinden

Welke dieren er afkomen op je potten is volledig afhankelijk van de planten die erin staan. Zet de potten dicht bij je terras of een raam, zo kan je het leven van dichtbij gadeslaan.

Peterselie @Veronique De Smedt
Peterselie @Veronique De Smedt

Deze soorten doen het prima in een pot of een bak

Staat graag in de zon

  • Steenanjer (Dianthus deltoides)
  • Lavendel (Lavendula officinalis)
  • Bergsteentijm (Calamintha menthifolia)
  • Bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum)
  • Bossalie (Salvia nemorosa)
  • Gewone rolklaver (Lotus pedunculatus)

Doet het ook prima in de (half)schaduw

  • Hemelsleutel (Sedum telephium)
  • Fraaie vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
  • Blauwe druifjes (Muscari botryoides)
  • Vingerhoedskruid (digitalis purpurea)
  • Mottenkruid (Verbascum blattaria)
  • De meeste varensoorten
Tuinieren in potten en bakken

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Bostuin Tuinbiotopen

Bostuin

Een bostuin is een tuin waarin een aantal bomen en struiken samen een bos vormen.

Meer lezen
Tuinbiotopen

Bloembollengrasland

Geef vroeg op het jaar extra kleur aan je gazon of bloemenweide

Meer lezen
Korenbloem en klaproos (Arnoud Zwaenepoel) Tuinbiotopen

Bloemenborder

Een bloemenborder is een verzameling van vaste meerjarige planten met daartussen eenjarige of tweejarige soorten.

Meer lezen