Ga verder naar de inhoud
Tegeltuin wim massant

Wat is het?

Tuinieren in potten en bakken is een kunst op zich, maar het hoeft daarom niet ingewikkeld of arbeidsintensief te zijn. Zolang je maar voldoende vocht en voedingsstoffen geeft, kan je ongeveer elke plant in een pot zetten: eetbare planten, eenjarigen, vaste planten en zelfs struiken en bomen. Ze zullen een beetje meer aandacht vragen dan planten in volle grond, maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: Vaak zijn potten en bakken hier de enige optie om wat groen te voorzien. Met hele grote bakken kom je al flink in de buurt van een echte tuin.
  • Kleine stadstuin: Kleinere potten kan je gemakkelijk verplaatsen om zo verschillende sferen te creëren. Het leuke aan potten is ook dat je eens iets tijdelijks kan toevoegen aan je tuin.
  • Grotere tuin: Planten in potten en bakken zorgen voor kleurtoetsen en sfeer. Gebruik ze niet alleen op en rond het terras, maar ook doorheen de rest van de tuin.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Potten en bakken kan je altijd en overal toepassen. Zo kan je op een balkon of een betegeld oppervlak toch een groene oase creëren voor jezelf en je omgeving. Kies zo veel mogelijk voor inheemse vaste planten om de natuur een handje te helpen.
  • Op plaatsen waar geen volle grond beschikbaar is (balkon, stadsplein …) kunnen planten in bakken hittestress tegengaan en zorgen voor een aangename, koelere omgeving.

Zolang je voldoende vocht en voedingsstoffen geeft, kan je ongeveer elke plant in een pot zetten.

Hoe onderhouden?

Het grootste probleem is water: te weinig of net te veel. Planten in potten hebben veel sneller last van droogte omdat ze veel minder grond hebben om in te wortelen. Eens de grond in een pot is uitgedroogd, loopt het water er ook snel door. Een pot zonder gat onderaan is geen optie, dan blijft er tijdens een natte periode te veel water in staan. En ook van te veel water gaan planten kapot. De oplossing is vrij eenvoudig: plaats altijd een schaal onder de pot. Regent het veel en blijft er water in de schaal staan? Draai de schaal om en zet de pot er op. Dat doe je tot het weer droger wordt, anders gaan de wortels rotten.

De juiste grond bepaalt hoe goed je planten er zullen uitzien. Een zak potgrond uit de winkel is een prima basis zolang die geen turf bevat. Ga na welke bodem je plant nodig heeft en pas zo nodig aan. Om langer water vast te houden kan je kleikorrels of compost door de potgrond mengen. Voor planten die extra goede drainage nodig hebben voeg je zand of grind toe. Tuingrond gemengd met compost (half/half) geeft ook goede resultaten.

Na verloop van tijd heeft de grond in je pot alle voedingsstoffen afgegeven. Je geeft dan best wat voeding bij. Welke voeding en hoeveel hangt af van de plant (soort, grootte) en de grootte van de pot. Een alternatief voor voeding bijgeven is de plant verpotten. Idealiter neem je hierbij een grotere pot, zodat je de oude grond kan vervangen door nieuwe grond en de wortels wat meer ruimte krijgen. Dan zal je plant ook kunnen groeien. Wil je liever geen grotere pot/plant, snoei dan de wortels lichtjes bij. Zo kan je toch verse potgrond toevoegen in dezelfde pot. Je plant zal dan niet veel groter worden. Het bovengrondse en ondergrondse deel van de plant groeien immers in verhouding tot elkaar.

Hoe en waar kan ik potten en bakken toepassen?

Potten en bakken kan je zetten waar je maar wil. Het enige waar je rekening mee moet houden is de voorkeur van de plant: zon, halfschaduw of schaduw.

Op een (dak)terras of kleine tuin kan je met zeer grote bakken werken. Die zijn natuurlijk moeilijker verplaatsbaar en het heeft al wat weg van tuinieren in volle grond. Toch zal je ook hier je plantenkeuze moeten afstemmen op het beperkte volume van de grond. Planten worden immers maar zo groot als de voedingsstoffen die ze krijgen. Een boom zal in een beperkt grondvolume kleiner blijven dan wanneer hij in volle grond staat en meer voeding ter beschikking heeft.

Nog een pluspunt: je kan tuinieren op hoogte. Zet je potten op een tafel en je hoeft je niet te bukken om te zaaien, te wieden en te oogsten.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Bij potten en bakken bepaal je zelf hoeveel werk het is en hoeveel het kost. Je kan nieuwe potten kopen of allerhande containers recycleren. Blikken in alle formaten doen het al tientallen jaren goed als plantenpot, maar je kan het zo gek niet bedenken of er heeft al ergens een plant in gestaan. Let er altijd op dat er onderaan een gat (of meerdere) in is.

Heb je weinig tijd? Ga voor grotere potten en gebruik planten die tegen een stootje kunnen. Grotere potten hebben bovendien een groter volume grond en bijgevolg minder snel last van uitdroging.

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden

Welke dieren er afkomen op je potten is volledig afhankelijk van de planten die erin staan. Zet de potten dicht bij je terras of een raam, zo kan je het leven van dichtbij gadeslaan.

Tuinieren in potten en bakken

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Roodborstje Wildlife in je tuin

Roodborst

Dicht struikgewas, wat bomen en veel insecten. Zo kan je de ideale tuin van de roodborst samenvatten.

Meer lezen
PIDT verharding ontharding c Alexandra Mannaert Tuinproblemen

Verharding en ontharding

In de tuin hebben we graag dat bepaalde stukken verhard zijn, voor ons eigen comfort. Denk aan een parkeerplaats voor je auto, een pad, een terras om comfortabel te kunnen zitten of eten.

Meer lezen
Beuk (Gerrit Jan Keizer) Tuinbiotopen

Bomen

Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.

Meer lezen