Ga verder naar de inhoud

Egel Wildlife in je tuin

een stekelige tuingast die zich kan samentrekken tot een bal

Egel c Luc Meert

De egel is eigenlijk een vreemd dier. Op zijn rug heeft hij ongeveer 8000 stekels van bijna 2cm lang en hij kan zich samentrekken tot een bal. In de winter houdt hij een winterslaap. Dat kan ook niet anders, want egels leven van insecten en die zijn in de winter te schaars om van te kunnen leven. Insectenetende vogels kunnen naar het zuiden trekken, voor een egel is dat uiteraard wat moeilijk.

Waar vind je deze soort?

Egels vind je vooral in de wat natuurlijkere tuinen, met ruigtes en struikgewas. Zodra het begint te schemeren, scharrelen ze daar rond, op zoek naar insecten. Het liefst van al eten ze loopkevers, regenwormen en rupsen. Maar ze lusten zeker ook oorwormen en duizendpoten, langpootmuggen en emelten, naaktslakken, spinnen, aas, fruit, eieren etc. Dat egels alle naaktslakken in je moestuin gaan opeten is sterk uitgedrukt, maar ze eten er wel een aantal van op.

Nachtelijke zwerver

Egels hebben een leefgebied dat groter is dan één tuin. Een territorium is 10-40 hectare groot, of minstens 100.000m². Om hierin voedsel te vinden legt hij iedere nacht meerdere kilometers af. Omheiningen van draadgaas en ingegraven betonnen platen vormen grote hinderpalen voor deze stekelige tuingasten. Om het de egel zo makkelijk mogelijk te maken, zou elke omheining best een of meerdere egelpoortjes bevatten. Een opening van 15x15cm tegen de grond is voldoende. Een tunneltje onder de omheining is ook prima.

62 master

"Egels hebben een leefgebied dat groter is dan één tuin."

Hoe kan jij de egel (en andere tuindieren) helpen?

Heel wat dieren zoeken in je tuin plekjes om te schuilen, insecten te zoeken of te overwinteren. Dat geldt ook voor de egel. Er zijn een aantal zaken die jij kan doen om hen een handje te helpen:

  • Voorzie een bladerhoop met een deel droge bladeren waarin egels kunnen overwinteren. Zorg er wel voor dat de hoop toegankelijk is voor dieren. Zet er met andere woorden geen kippengaas rond. Er bestaan ook speciale nestkasten, maar een bladerhoop is beter. Of een dichte braamstruik, daar maken ze ook graag een nest onder. Het overleven van een egel hangt af van de kwaliteit van dat nest.
  • Leg een houthoop waarbij het hout contact maakt met de bodem of zelfs gedeeltelijk is ingegraven. Onder dit rottend hout kunnen salamanders maar ook veel andere dieren overwinteren.

Ideale tuinbiotopen

  • Bloemenweide
  • Struiken en haag
  • Border
  • Bloemrijke ruigte
  • Vijver en moeras
  • Takkenhoop en takkenril
  • Composthoop
11333 master
  • Zorg voor een plekje in de tuin waar je de bodem bedekt met bladeren of afgereden gras. Onder dit materiaal zitten vaak insecten of andere kleine dieren. De egel, maar ook merels en roodborstjes, vinden dit geweldige plekjes om eten te zoeken.
  • Voorzie een ietwat ruiger plekje met lang gras dat je niet kort maait in de winter. Het gras zal in de winter platvallen en een schuilplek bieden aan heel wat dieren.
  • Maak enkele openingen in je afsluiting waardoor egels, padden, kikkers, salamanders en andere dieren van tuin tot tuin kunnen gaan.
  • Heb je een robotgazonmaaier? Dan zet je die ‘s nachts best uit. Heel wat jonge egels worden gedood door nachtelijke maaiers.
  • Zet gerust af en toe een schaaltje kattenbrokken buiten voor de egel, dat eet hij graag. En zet er ook wat fris water bij. Geen melk! Daar wordt een egel ziek van.
Egel

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Bostuin Tuinbiotopen

Bostuin

Een bostuin is een tuin waarin een aantal bomen en struiken samen een bos vormen.

Meer lezen
Wilde marjolein Tuinproblemen

Onkruid in de tuin

Een vaste lijst van onkruiden bestaat niet. Wat de ene onkruid vindt, kan voor iemand anders een leuke plant zijn. Sommige soorten zijn mooi in een bloemenweide maar wil je toch liever niet je border.

Meer lezen
Bloemenakker Tuinbiotopen

Bloemenakker

Een bloemenakker is een stuk kale grond dat jaarlijks wordt bewerkt en ingezaaid met éénjarige akkerplanten.

Meer lezen