Ga verder naar de inhoud

Bloemenweide Tuinbiotopen

wilde bloemen tussen lang groen gras

Bloemenweide Vilda Rollin Verlinde

Wat is een bloemenweide?

Een bloemenweide is een mix van lang gras met meerjarige wilde planten. In die meerjarigheid zit het grote verschil met een bloemenakker. Die bestaat namelijk uit eenjarige planten. Voorbeelden van meerjarige planten voor in de bloemenweide zijn margriet, echte koekoeksbloem en duizendblad. Welke soorten in jouw bloemenweide komen, hangt af van de voedselrijkdom en de vochtigheid van je tuin. Ook de zuurtegraad (pH) speelt een rol.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: neen
  • Kleine stadstuin: Je kan een bloemenweide aanleggen op één vierkante meter maar bloemenweides zijn op hun mooist wanneer ze wat groter zijn. Een goed alternatief is een bloemborder met ook inheemse vaste planten.
  • Grotere tuin: Ideaal voor een grote tuin indien je een plek hebt in de volle zon.


Een plus voor de natuur omdat:

  • Lang gras in combinatie met meerjarige planten zoals margrieten vormt een ideale leefomgeving voor heel wat dieren, zoals vlinders, kevers en sprinkhanen.
  • De vele insecten maar ook de zaden van de planten zijn voedsel voor vogels en egels.

Hoe en waar een bloemenweide aanleggen?


Een bloemenweide ligt best in de volle zon en op niet te voedselrijke bodem. Is de bodem te voedselrijk dan gaan grassen domineren en zal je minder bloemen hebben.

Meestal start je met een stuk kale grond. Best zaai je in september-oktober het bloemenzaad in, maar het kan ook in maart-april. Zorg in ieder geval dat je inzaait in een periode waarin het genoeg regent.

Per vierkante meter meng je ongeveer 1 tot 2 gram zaad met wit zand. Dat mengsel strooi je uit. Je mag de grond licht aandrukken, maar het zaad onderwerken met een hark doe je niet.

Op ecopedia vind je meer informatie over aanleg en onderhoud. Zie ecopedia.be/encyclopedie/bloemenweide.

Een bloemenweide maai je één à twee keer per jaar, met een zeis of bosmaaier.

Hoe onderhouden?

Je bloemenweide onderhouden doe je door te maaien. Natuurlijk niet zo frequent als bij een gazon, dan ga je niet veel bloemen zien verschijnen. Afhankelijk van de voedselrijkdom (en dus hoe snel je gras groeit) maai je 1 of 2 keer per jaar, of 3 keer per jaar in zeer voedselrijke omstandigheden.

Maaien doe je met een zeis of een bosmaaier. Voor de meeste grasmachines is het gras te hoog. Met een krachtige grasmachine lukt het nog nét, op voorwaarde dat de planten heel droog zijn. Na het maaien, kan je het maaisel laten drogen door het een aantal maal te keren en dan als hooi van je bloemenweide af te halen. Je kan het gras ook meteen na het maaien afvoeren, maar dan is het veel groter in volume en bijgevolg ook veel zwaarder. Voorzie een plek waar je het hooi kan bewaren om het later aan dieren te geven. Nat gras zal je ergens op een hoop moeten leggen.

En ook goed om weten: een bloemenweide moet je geen water geven. De meeste van de bloeiende planten en grassen kunnen tegen de droogte eens ze goed gevestigd zijn.

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden

Enkele leuke soorten die je hier kan vinden Bruin zandoogje, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje, krasser (sprinkhaan), egel, akkerhommel, aardhommel, fraaie schijnbok en nog veel meer.

Nog enkele extra tips

  • Je kan je bloemenweide bloemrijker maken door er bollen in te planten van bijvoorbeeld krokus, bostulp, prairielelie of kievitsbloem.
  • Voor meer bloemen kan je er ook vaste planten aan toevoegen die tegen maaien kunnen, zoals margrieten en knoopkruid. Deze planten kan je kopen of zelf opkweken vanuit zaad.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

De aanleg zelf vraagt vrij veel werk omdat je moet vertrekken van een kale bodem. Het onderhoud vraagt niet zoveel tijd.

Voor het onderhoud moet je een zeis of bosmaaier aankopen. Het zaad kost ongeveer € 1 tot € 2 per vierkante meter.

Voor zadenmengsels met inheemse planten verwijzen we je graag door naar winkels zoals ecosem.be, cruydthoeck.nl, debolderik.net en ecoflora.be.

Bloemenweide

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

62 master Wildlife in je tuin

Egel

De egel leeft het liefst in iets wildere tuinen met veel insecten. Maak hier en daar een opening onderaan in je omheining en zorg voor een flinke bladerhoop waar hij een nest kan maken.

Meer lezen
Pijlbamboe Algemeen tuinadvies

De juiste planten kiezen

Hoe kies je de juiste planten voor je tuin? Alles hangt natuurlijk af van wat je wil bereiken.

Meer lezen
Bosaardbei (Rollin Verlinde) Tuinproblemen

Je tuin wapenen tegen droogte

Vlaanderen kampt steeds meer met watertekort. ‘Zuinig omspringen met grond- en kraantjeswater!’ we horen het de laatste jaren regelmatig in het nieuws.

Meer lezen