Brandnetels in de tuin Tuinproblemen
Hoe goed ken je deze plant?
Er bestaan bij ons twee soorten brandnetels: de kleine brandnetel, die éénjarig is, en de grote brandnetel, een meerjarige plant met stevige wortels.
Kleine brandnetel is meestal enkel een probleem in moestuinen. En dan nog is ‘probleem’ een groot woord. Je kan hem namelijk gemakkelijk verwijderen door te schoffelen of uit te trekken.
Grote brandnetel vind je vooral op plekken die maar één keer per jaar of minder gemaaid worden en waar de bodem rijk aan voedingsstoffen is. Daar kan hij zich met zijn stevige wortels serieus uitbreiden. Na een tijdje krijg je dan een aaneengesloten plek waar grote brandnetel heer en meester is.
Verwijderen of laten staan?
Weinig mensen zijn fan van een tuin vol brandnetels. Nochtans zijn het zeer nuttige planten. Ze dienen namelijk als voedsel voor heel wat insecten, zoals bijvoorbeeld de rupsen van dagpauwoog of gehakkelde aurelia (om er maar een paar te noemen).
Ook voor de mens is brandnetel een interessante plant. Het blad wordt vaak verwerkt in bloedzuiverende kruidenthee en je kan er lekkere soep mee maken.
In een grote tuin is er vaak wel een plekje dat je minder gebruikt en waar brandnetels niet echt een probleem zijn. Maar kan je ze écht niet zien staan, dan kunnen we je bij deze geruststellen. Ook een tuin zonder brandnetels kan bruisen van het leven. Het is geen zeldzame plant, dus die rupsen vinden hun eten wel in een andere tuin.
Weinig mensen zijn fan van brandnetels in de tuin. Nochtans zijn het zeer nuttige planten.
Ecologisch bestrijden
Brandnetels weg krijgen is niet moeilijk. Zeker niet als het om een kleine oppervlakte gaat. De kleine, éénjarige brandnetel schoffel je gewoon weg. Voor grote brandnetel geven we je hieronder drie ecologische manieren.
- De beste manier om grote brandnetel te verwijderen is ze eerst af te maaien en dan de wortels te verwijderen. Grote brandnetel heeft stevige, geelachtige wortels. Ze zitten een tiental cm onder de grond en zijn vrij gemakkelijk uit te graven. Je hoeft zelfs niet echt te graven. Eens je de wortels hebt gevonden en de bodem los hebt gemaakt kan je de wortels gemakkelijk uittrekken. Een klein deel zal blijven zitten en opnieuw uitlopen. Daarom is het belangrijk om enkele weken later de plek opnieuw te inspecteren en de jonge uitlopers nog eens te verwijderen.
- Je kan grote brandnetels ook bestrijden door heel vaak te maaien. Hoe vaker je het jonge loof van de brandnetels verwijdert, hoe sneller ze het zullen opgeven. Maar weet dat dit wel een tijdje (soms meerdere jaren) kan duren. Want je moet de brandnetel uitputten. Je kan ook combineren, eerst uittrekken en vervolgens blijven maaien.
- Afdekken met karton met daarop een dikke mulchlaag van bijvoorbeeld houtsnippers of grasmaaisel. Laat dit zeker 1 jaar liggen. Na het verwijderen van het karton volg je goed op of er nog ongewenste soorten bovenkomen en verwijder je deze manueel.
Als de plek vrij van brandnetels is, zaai je of plant je andere planten. Zo bedek je de bodem met gewenste soorten en krijgen ongewenste gasten minder kansen. Blijf goed opvolgen en verwijder zo snel mogelijk elke brandnetel of andere ongewenste planten.
Nodig de natuur uit in je tuin!
Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.
Zelf aan de slag
Solitaire bijen
Eerst en vooral even dit: de ene bij is de andere niet. Bij bijen denk je misschien spontaan aan grote kolonies die in bijenkasten leven.
Bloemenakker
Een bloemenakker is een stuk kale grond dat jaarlijks wordt bewerkt en ingezaaid met éénjarige akkerplanten.
Bomen
Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.