Ga verder naar de inhoud

Bloemenborder Tuinbiotopen

bloemen, bloemen en nog eens bloemen

Bloemenborder - Wim Massant
Bloemenborder - Wim Massant

Een bloemenborder is een verzameling van vaste meerjarige planten met daartussen eenjarige of tweejarige soorten. Ook kleine struiken, klimplanten en siergrassen worden in de border gezet. Doorgaans wordt de border zorgvuldig opgebouwd zodat er variatie is in kleur en structuur. In de meeste borders krijgt elke soort een vaste plaats. Hou er rekening mee dat sommige vaste planten zich spontaan uitzaaien en zich op die manier gaan verplaatsen in de border. Het is een persoonlijke keuze of je dit wenst of niet.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Als je de juiste soorten kiest, kan een bloemenborder bloemen geven van de lente tot de herfst. Je hebt dan een zogenoemde ‘volledige bloeiboog’. Daarmee voorzie je nectar en stuifmeel voor heel wat vlinders, bijen, hommels en andere insecten. In een bloemenakker of bloemenweide is dit niet het geval omdat die maar gedurende een kortere periode bloemen geeft.
  • In een wat grotere border kan je ook struiken zetten die bessen dragen. Je levert dan meteen ook voedsel aan vogels.
  • Ruim je border pas in de lente op. Zo kunnen insecten en andere kleine beestjes overwinteren in de stengels van de uitgebloeide bloemen. Het zaad dat je laat staan is dan weer voedsel voor vogels en andere dieren.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: Heb je plaats voor één of meerdere grote lange bakken? Leg daarin een kleine border aan.
  • Kleine stadstuin: Je kan al een bloemenborder aanleggen op één vierkante meter.
  • Grotere tuin: The sky is the limit. Leg een bloemenborder aan zo groot als je wilt.

Hoe en waar een bloemenborder aanleggen?

Je kan bijna overal een border aanleggen. De bloemrijkste borders liggen natuurlijk in de zon. Heb je meer schaduw? Geen probleem. Met soorten die beter tegen schaduw kunnen, kan je een mooie bosborder aanleggen. Op een natte plek werk je dan weer met soorten die van vochtige bodems houden. Je ziet het, er is voor elk wat wils.

De aanleg van een bloemenborder begint met een stuk kale grond. Bepaal duidelijk de grens van de border ten opzichte van het pad of het gazon.

Veel vaste planten die men verkoopt, houden van een bodem met voldoende organisch materiaal. Voordat je aan de aanplant begint, kan je best ruimschoots compost onderwerken, ongeveer 20 l per vierkante meter. Eens de aanplant gedaan is, wordt dit moeilijker. Het kan meestal geen kwaad om ook wat meststoffen toe te voegen, maar dat is niet voor alle plantensoorten nodig.

Nadat de grond klaargemaakt is, kan je beginnen planten. Hiervoor maak je best een plan met welke soorten waar gaan komen.

Als je de juiste soorten kiest, kan een bloemenborder bloemen geven van de lente tot de herfst.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Een bloemenborder onderhouden vraagt wel wat werk. Zeker in het begin als nog niet alles is dichtgegroeid. Indien je alle planten gaat kopen is de aanleg niet goedkoop. Reken ongeveer op € 8 tot € 18 per vierkante meter.

Leuke diersoorten die je hier kan vinden

Bijen, zweefvliegen, hommels, vlinders, kevers en vogels. Als je de juiste plantensoorten kiest, zit je bloemenborder gegarandeerd bomvol leven.

4 bloemenborder Blauwe Knoop Wim Massant

Hoe onderhouden?

Ideaal is dat het grootste deel van de bodem snel bedekt is. Een bodembedekker en voldoende hogere planten kunnen hiervoor zorgen. Dek de bodem niet af met een worteldoek, dit is niet goed voor het leven in je tuin.

Houtsnippers of ander mulchmateriaal zijn wel ok. Zorg ervoor dat je goeie kwaliteit hebt, waar geen zaden in zitten van ongewenste soorten.

Vooral gras maar ook andere ongewenste soorten moet je verwijderen. Hoe meer kale bodem je hebt, hoe meer werk je hieraan zal hebben.

Wat komt er nog meer kijken bij het onderhoud? Soorten die te sterk groeien, moet je in toom houden. Gaten vul je op met nieuwe planten en in de herfst voeg je een laag compost toe. Je kan ook zaad oogsten of planten scheuren, zo kan je zelf je planten vermeerderen.

Deze mooie inheemse planten zijn een must in je natuurrijke bloemenborder

Voedselrijke bodem

  • Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)
  • Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum)
  • Lange ereprijs (Veronica longifolia)
  • Zeepkruid (Saponaria officinalis)
  • Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
  • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Voedselarme bodem

  • Steenanjer (Dianthus deltoides)
  • Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  • Rode spoorbloem (Centranthus ruber)
  • Blauwe knoop (Succisa pratensis)
  • Kogeldistel (Echinops ritro)
  • Kleinbloemige steentijm / Kleine steentijm (Calamintha nepeta / Clinopodium calamintha)
Bloemenborder

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Grote brandnetel Tuinproblemen

Brandnetels in de tuin

Er bestaan bij ons twee soorten brandnetels: de kleine brandnetel, die éénjarig is, en de grote brandnetel, een meerjarige plant met stevige wortels.

Meer lezen
heermoes Tuinproblemen

Wortelonkruiden in de tuin

Onkruiden zijn planten die je niet willen hebben op een bepaalde plaats in de tuin. Wortelonkruiden zijn meerjarige planten die een stevige wortel maken.

Meer lezen
Bostuin Tuinbiotopen

Bostuin

Een bostuin is een tuin waarin een aantal bomen en struiken samen een bos vormen.

Meer lezen