Ga verder naar de inhoud

Bloemenborder Tuinbiotopen

bloemen, bloemen en nog eens bloemen

Korenbloem en klaproos (Arnoud Zwaenepoel)
Korenbloem en klaproos (Arnoud Zwaenepoel)

Wat is een bloemenborder?

Een bloemenborder is een verzameling van vaste meerjarige planten met daartussen eenjarige of tweejarige soorten. Ook kleine stuiken, klimplanten en siergrassen worden in de border gezet. Doorgaans wordt de border zorgvuldig opgebouwd zodat er variatie is in kleur en structuur. In de meeste borders krijgt elke soort een vaste plaats. Hou er rekening mee dat sommige vaste planten zich spontaan uitzaaien en zich op die manier gaan verplaatsen in de border. Het is een persoonlijke keuze of je dit wenst of niet.

Een plus voor de natuur omdat:

  • Als je de juiste soorten kiest, kan een bloemenborder bloemen geven van de lente tot de herfst. Je hebt dan een zogenoemde ‘volledige bloeiboog’. Daarmee voorzie je nectar en stuifmeel voor heel wat vlinders, bijen, hommels en andere insecten. In een bloemenakker of bloemenweide is dit niet het geval omdat die maar gedurende een kortere periode bloemen geeft.
  • In een wat grotere border kan je ook struiken zetten die bessen dragen. Je levert dan meteen ook voedsel aan vogels.
  • Ruim je de border pas in de lente op. Zo kunnen insecten en andere kleine beestjes overwinteren in de stengels van de uitgebloeide bloemen. Het zaad dat je laat staan is dan weer voedsel voor vogels en andere dieren.

Geschikt voor

  • Balkon en kleine tegeltuin: Neen, maar niet getreurd. Heb je plaats voor één of meerdere grote lange bakken? Leg daarin een kleine border aan.
  • Kleine stadstuin: Je kan al een bloemenborder aanleggen op één vierkante meter.
  • Grotere tuin: The sky is the limit. Leg een bloemenborder aan zo groot als je wilt.

Hoe en waar een bloemenborder aanleggen?

Je kan bijna overal een border aanleggen. De bloemrijkste borders liggen natuurlijk in de zon. Heb je meer schaduw? Geen probleem. Met soorten die beter tegen schaduw kunnen, kan je een mooie bosborder aanleggen. Op een natte plek werk je dan weer met soorten die van vochtige bodems houden. Je ziet het, er is voor elk wat wils.

De aanleg van een bloemenborder begint met een stuk kale grond. Bepaal duidelijk de grens van de border ten opzichte van het pad of het gazon.

Veel vaste planten die men verkoopt, houden van een bodem met voldoende organisch materiaal. Voordat je aan de aanplant begint, kan je best ruimschoots compost onderwerken, ongeveer 20 l per vierkante meter. Eens de aanplant gedaan is, wordt dit moelijker. Het kan meestal geen kwaad om ook wat meststoffen toe te voegen, maar dat is niet voor alle plantensoorten nodig.

Nadat de grond klaargemaakt is, kan je beginnen planten. Hiervoor maak je best een plan met welke soorten waar gaan komen.

Als je de juiste soorten kiest, kan een bloemenborder bloemen geven van de lente tot de herfst.

Hoe onderhouden?

Ideaal is dat het grootste deel van de bodem snel is bedekt. Een bodembedekker en voldoende hogere planten kunnen hiervoor zorgen. Dek de bodem niet af met een worteldoek, dit is niet goed voor het leven in je tuin.

Houtsnippers of ander mulchmateriaal zijn wel ok. Zorg ervoor dat je goeie kwaliteit hebt, waar geen zaden in zitten van ongewenste soorten.

Vooral gras maar ook andere ongewenste soorten moet je verwijderen. Hoe meer kale bodem je hebt, hoe meer werk je hieraan zal hebben.

Wat komt er nog meer kijken bij het onderhoud? Soorten die te sterk groeien, moet je in toom houden. Gaten vul je op met nieuwe planten en in de herfst voeg je een laag compost toe. Je kan ook zaad oogsten of planten scheuren, zo kan je zelf je planten vermeerderen.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Een bloemenborder onderhouden vraagt wel wat werk. Zeker in het begin als nog niet alles is dichtgegroeid. Indien je alle planten gaat kopen is de aanleg niet goedkoop. Reken ongeveer op € 8 tot € 18 per vierkante meter.

Enkele leuke diersoorten die je hier kan vinden

Bijen, zweefvliegen, hommels, vlinders, kevers en vogels. Als je de juiste plantensoorten kiest, zit je bloemenborder gegarandeerd bomvol leven.

Bloemenborder

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Bloemenweide Vilda Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Bloemenweide

Een bloemenweide is een mix van lang gras met meerjarige wilde planten. In die meerjarigheid zit het grote verschil met een bloemenakker.

Meer lezen
Bloemenakker Tuinbiotopen

Bloemenakker

Een bloemenakker is een stuk kale grond dat jaarlijks wordt bewerkt en ingezaaid met éénjarige akkerplanten.

Meer lezen
FZ klimop Vilda Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Klimplanten

Er zijn twee types van klimplanten. De zelfhechtende, zoals klimop of wingerd, hechten zich rechtstreeks aan de muur.

Meer lezen
Brunel Tuinbiotopen

Kruidenrijk gazon

In een natuurvriendelijke tuin willen we zo weinig mogelijk gazon. Toch niet het genre grasperk dat wel eens de groene woestijn wordt genoemd.

Meer lezen
Tuinbiotopen

Tuinieren in potten en bakken

Tuinieren in potten en bakken is een kunst op zich, maar het hoeft daarom niet ingewikkeld of arbeidsintensief te zijn.

Meer lezen
Beuk (Gerrit Jan Keizer) Tuinbiotopen

Bomen

Bomen zijn de steunpilaren van een tuin: ze zorgen voor structuur en bieden een groot groenvolume op een kleine oppervlakte.

Meer lezen
Boerenwormkruid (Rollin Verlinde) Tuinbiotopen

Een ruiger plekje

In een grotere tuin heb je vaak plekjes waar je minder komt en die je niet zo intensief wil onderhouden.

Meer lezen
Gemengde haag (Wim Massant) Tuinbiotopen

Struiken en hagen

Als we over hagen en struikgewas praten, hebben we het doorgaans over plantensoorten zoals hazelaar, meidoorn, kardinaalsmuts, Gelderse roos, haagbeuk, veldesdoorn, sleedoorn, kornoeljes etc.

Meer lezen