Ga verder naar de inhoud

Recyclagehoekje Tuinbiotopen

want ook je tuinafval is nuttig voor de natuur

14 recyclagehoekje takkenril Lars Soerink Vildaphoto

In elke tuin hoort eigenlijk een zogenaamd ‘vuil hoekje’. Een plek waar je je tuinafval kwijt kan. Op de composthoop of in de takkenwal. Het is niet het mooiste plekje van de tuin. Wellicht verstop je het graag achter een stukje haag of een mooie klimplant. Maar zo’n recyclagehoekje is wel goud waard. Voor je eigen gemak, en voor de natuur!

Geschikt voor

Elk type tuin, met uitzondering van de tegeltuin of een balkon. In een grote tuin heb je wel meer plaats voor zo’n recyclagehoekje dan in een kleine stadstuin natuurlijk. Maar zelfs in een kleine tuin is een compostbak en een hoekje met wat snoeiafval al geweldig voor de tuinnatuur.

Een plus voor de natuur omdat

In de natuur gaat niets verloren. Zelfs dood materiaal brengt leven. En dat geldt ook voor je tuin.

  • Met snoeiafval kan je een takkenril maken. Dat is een win-win-winsituatie. Jij bent van je snoeihout vanaf, de takkenril vormt een mooie natuurlijke omheining rond je vuil hoekje en heel wat dieren vinden er een geschikte schuil- en nestplaats.
  • Zelf je compost maken zorgt voor minder groenafval.
  • Een open composthoop of een bladerhoop vormt een ideale overwinteringsplek voor egels. Hij maakt er ook graag zijn nest om zijn jongen groot te brengen. Let wel dat je er geen kippendraad rond zet, want dan kan de egel er niet in.
  • Compost wordt ook wel eens het zwarte goud voor de tuin genoemd. Zandige bodems kunnen beter water vasthouden als je compost toevoegt. Klei- en leembodems worden er dan weer luchtiger van. En tot slot zorgt compost ook voor voedingsstoffen.
  • Compost heeft nog een ander groot pluspunt: je kan het gebruiken als ecologisch alternatief voor potgrond. Compost wordt namelijk gemaakt van groenafval: takjes, houtsnippers, gras, snoeimateriaal en keukenafval (geen gekookt eten!). Afval wordt met andere woorden een waardevolle grondstof die je goed kan gebruiken in je tuin. Potgrond bestaat meestal uit veen (turf), gemengd met meststoffen. Het feit dat veengrond wordt gebruikt, is een groot probleem. Veengebieden zijn namelijk de sponzen van onze natuur en je vindt er heel wat zeldzame en bedreigde soorten. Denk maar aan de Hoge venen in Wallonië. Veengebieden afgraven staat gelijk aan zeldzame natuur vernietigen, enkel en alleen om potgrond te maken. Dat is gewoon niet verantwoord.

Over hoe je moet composteren vind je heel wat informatie op het internet, onder andere op de website van Vlaco.

Kringloophoekje Wim Massant

Hoe en waar aanleggen?

Mensen twijfelen soms om een composthoop aan te leggen omdat ze bang zijn dat het gaat stinken. Dat is niet zo, je gooit er immers geen gekookt eten op, enkel groenresten. Maar misschien leg je je recyclagehoekje met composthoop toch best in een verloren stukje van je tuin. Niet omwille van de geur, maar omdat het doorgaans niet het mooiste stukje is om naar te kijken. Halfschaduw is prima, je composthoop mag namelijk niet te droog worden.

Voorzie naast je composthoop ook plaats voor ander afvalmateriaal zoals gesnoeide takken, uitgebloeide eenjarige planten, grasmaaisel (een beetje kan je op de compost doen, maar niet te veel), afgevallen bladeren …

Omdat het oog ook wat wil, kan je je recyclagehoekje verstoppen achter een haagje of een (gerecycleerde) afscheiding. Laat die begroeien door een mooie klimplant (bv. kamperfoelie) en je krijgt toch nog een ietwat charmant hoekje.

Hoe onderhouden?

Je compost af en toe keren is goed voor de toevoer van zuurstof en dus de vertering. In de winter laat je de hoop beter met rust, zodat je de winterslapers niet stoort.

Een takkenwal zakt na verloop van tijd naar beneden. Die kan je dan het volgend seizoen weer aanvullen met nieuw snoeihout.

Hoeveel werk is het en wat kost het?

Je compostruimte inrichten vergt een beetje tijd en je hebt ook materiaal nodig voor de compostbakken. Er bestaan bakken in gerecycleerde kunststof die je enkel nog in elkaar moet monteren. Of je kan zelf aan de slag met tuingaas of paletten. Mogelijkheden troef.

Eens je recyclageplek klaar is, brengt het alleen maar op. Je bespaart namelijk op containerpark, groenafvalophaling en de aankoop van potgrond!

Recyclagehoekje

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Bont zandoogje Wildlife in je tuin

Bont zandoogje

Het bont zandoogje heeft graag een afwisseling van struikjes en open plekken met zon. Daarnaast ook graag veel bloemen die nectar geven.

Meer lezen
Salomonszegel Tuinbiotopen

Een schaduwrijk plekje

Een schaduwrijke plek kunnen we inrichten zoals een bos. Je plant soorten aan die tegen de schaduw kunnen zoals varens, lentebloeiers en specifieke vaste planten.

Meer lezen
Bloemenweide Vilda Rollin Verlinde Tuinbiotopen

Bloemenweide

Een bloemenweide is een mix van lang gras met meerjarige wilde planten. In die meerjarigheid zit het grote verschil met een bloemenakker.

Meer lezen