Ga verder naar de inhoud

Rosse metselbij Wildlife in je tuin

solitair bijtje dat al vroeg in de lente zoemt

Metselbij
Metselbij

Hoe kan jij dit bijtje helpen?

De rosse metselbij heeft niet veel nodig. Een bijenhotel en wat vroege bloeiers in je tuin, meer moet dat niet zijn. Muurbloem of wilde akelei in je border bijvoorbeeld, of krokussen in je gazon. Ook bloeiende wilgen zijn prima voedselleveranciers.

Hoe herken je ze?

De rosse metselbij is een bijtje van ongeveer 1 cm lang. Het lijfje is overwegend rossig-oranje, de kop en poten zijn zwart. Heb je een bijenhotel in je tuin, dan zal je ze daar vooral in april en mei veelvuldig zien. In de gaatjes van het bijenhotel maken ze compartimentjes met lemige modder. Elk compartiment stoppen ze vol met stuifmeel en vervolgens leggen ze daar telkens een eitje bij.

Dit bijtje is niet agressief of gevaarlijk. Geen enkele soort trouwens die gebruik maakt van een bijenhotel. De grote soorten kunnen misschien een klein prikje geven als je ze vastneemt. Maar je kan je bijenhotel behoorlijk dicht naderen om de in- en uitvliegers te observeren. Tot op 20 cm is volkomen veilig.

P1100954

Waar vind je ze?

De rosse metselbij is vrij algemeen. Als je een bloemenrijke tuin hebt en een bijenhotel, dan verschijnt dit bijtje meestal snel. Bij gebrek aan hotel, maakt de rosse metselbij haar nest in afvoergaatjes van ramen, boorgaatjes in tuinmeubelen of muren. Zelfs een sleutelgat is goed.

Leuke weetjes

Spechten weten dat er in een bijenhotel heel wat lekkers te vinden is. Ze zijn verzot op het stuifmeel én de larven. Sommige tuineigenaars beschermen hun bijenhotel daarom met gaas. De bijen zelf zijn ook niet van gisteren. Ze kunnen namelijk kiezen of ze een vrouwelijk dan wel mannelijk eitje leggen. De dochters leggen ze het diepst in de gangen. In de voorste twee of drie compartimentjes leggen ze hun zonen. In de wetenschap dat één mannetje meerdere vrouwtjes kan bevruchten, worden de zonen dus een beetje opgeofferd aan de spechten.

Ideale tuinbiotopen voor deze soort

 • Bloemenweide
 • Struiken en haag(wilgen)
 • Border
 • Bloembollen

Hout van eik, tamme kastanje, es, beuk of robinia is prima geschikt om een bijenhotel te maken.

Solitaire bijen helpen met een bijenhotel

Zo maak je het

 • Gebruik hardhout. Hout van eik, tamme kastanje, es, beuk of robinia (ook wel valse acacia genoemd) is prima. Naaldhout bevat hars en dat is niet ideaal. Dit hout kan je enkel gebruiken als het volkomen droog is. Hout van wilg of populier is te zacht.
 • Zorg dat je houtblok dik genoeg is. Zo’n 15 cm is prima, zo kan je gangetjes boren die minstens 10 cm diep zijn.
 • Boor gaatjes van 2 tot 10 mm doorsnede.
 • Boor je gaatjes met scherpe boren. Ga een paar keer heen en weer met je boor om mooie gladde openingen te krijgen.
 • Boor de gaatjes niet te dicht bij elkaar. Het hout kan gaan splijten en dan komen de bijen er niet meer in.
 • Boor mooi recht en zet niet te veel kracht op de boor, de dunne boren breken snel.
 • Naast hout kan je ook holle stengels van bamboe en riet gebruiken. Knip de stengels door met een ijzerzaag of scherpe kniptang. Knip mooi recht, zodat ze niet splijten.
 • Zorg ervoor dat je de stengel ver genoeg van een tussenschot (knoop) doorsnijdt. Zo krijg je een lang buisje met aan het einde een wand.
 • Maak alle stengels ongeveer even lang. Ze vormen dan één vlak als ze zijn samengebonden. Dit maakt het voor de bijen eenvoudiger om erin te vliegen.
 • Je holle stengels knoop je samen met een koord of je steekt ze in een bakje / potje. Check of ze stevig vastzitten zodat ze er niet uitvallen als je het ophangt.
 • Hang je bijenhotel in de volle zon maar zorg dat er niet te veel regen op valt.

Weinig onderhoud nodig

 • Kuis de gaatjes zeker niet uit. De bijen leggen hun eitjes erin en als de jonge bijen uitkomen maken ze het gaatje zelf opnieuw vrij.
 • Heb je met holle stengels gewerkt? Controleer af en toe of ze nog stevig vastzitten. Is dit niet meer het geval, probeer er dan stukjes stengel bij de steken
Rosse metselbij

Nodig de natuur uit in je tuin!

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.

Zelf aan de slag

Tegeltuin wim massant Tuinbiotopen

Tuinieren in potten en bakken

Tuinieren in potten en bakken is een kunst op zich, maar het hoeft daarom niet ingewikkeld of arbeidsintensief te zijn.

Meer lezen
Bostuin Tuinbiotopen

Bostuin

Een bostuin is een tuin waarin een aantal bomen en struiken samen een bos vormen.

Meer lezen
Alpenwatersalamander Algemeen tuinadvies

Tuinranger top tien

Ontdek onze niet-te-missen top tien voor meer tuinnatuur!

Meer lezen