Ga verder naar de inhoud

Wortelonkruiden in de tuin Tuinproblemen

Onkruiden zijn planten die je niet willen hebben op een bepaalde plaats in de tuin. Wortelonkruiden zijn meerjarige planten die een stevige wortel maken. Sommige soorten hebben een dikke penwortel die verticaal naar beneden groeit, zoals bij de eetbare wortel in de moestuin. Andere soorten hebben dan weer diepe wortels die vertakt zijn, bijvoorbeeld zevenblad en haagwinde.

heermoes
heermoes

Hoe onkruiden ecologisch bestrijden?

Algemeen

  • Voorkomen is beter dan genezen. Hoe minder kale grond je in je tuin hebt, hoe minder onkruid er kan groeien.
  • Beperk de oppervlakte van verharding zodat je deze met de hand (krabben, vegen, uittrekken) kan beheren.
  • Leer de verschillende onkruiden herkennen als ze nog jong zijn. Hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker je ze kan verwijderen.
  • Verwijder regelmatig de onkruiden in je tuin. Zo hebben jonge planten niet de kans om groot te worden. En jong onkruid verwijderen gaat veel makkelijker.
  • Zorg er zeker voor dat het onkruid niet in zaad komt op een plek waar je de plant niet wil.

"Wat de ene onkruid vindt, kan voor iemand anders een leuke plant zijn."

Wortelonkruiden met penwortel

Voorbeelden van soorten met een penwortel zijn gewoon biggenkruid, akkerdistel, paardenbloem en ridderzuring. Of je ze bestempelt als onkruid of niet, moet je voor jezelf uitmaken. Gewoon biggenkruid en paardenbloem zijn prima bijenplanten. Daarom kan je ze gerust laten staan in het gazon en de bloemenweide, terwijl je ze toch liever niet in je bloemenborder ziet. Akkerdistels en ridderzuring verwijder je best altijd.

De beste manier om wortelonkruiden met penwortel te bestrijden? Leer ze zo snel mogelijk herkennen en trek ze zo jong mogelijk uit. Eens de wortel groot en stevig is, zal hij afbreken wanneer je de plant met de hand probeert uit te trekken. Het deel van de penwortel dat blijft zitten, zal opnieuw uitschieten en binnen de kortste tijden heb je een nieuwe plant. Heb je een wortelonkruid met penwortel over het hoofd gezien en is deze volgroeid? Geen paniek, gebruik een onkruidsteker. Dat is een smal schupje waarmee je de penwortel goed kan verwijderen. Volg op of het onkruid niet terugkomt.


Wortelonkruiden met diepe vertakte wortels

Wortelonkruiden met vertakte diepe wortels zijn zeer moeilijk te bestrijden. Zorg er daarom voor dat deze soorten zich niet vestigen op plekken waar je ze niet wilt.

Kweek - Elymus repens
Kweek - Elymus repens

Heb je er toch veel van staan? Probeer deze bestrijdingsmethodes.

  • Afdekken. Bedek de grond met karton met daarover een mulchlaag van houtsnippers of grasmaaisel. Laat dat minstens één jaar laten liggen. De planten zullen uiteindelijk sterven omdat ze geen licht meer krijgen. Belangrijk! Let er goed op dat alle onkruid bedekt is. Indien er nog onkruidplanten naast de afdekkende laag groeien, houden deze de wortels die onder het karton zitten verder in leven.
  • Uitputten. Telkens wanneer de planten boven de grond komen, verwijder je de bladeren. Je kan dat manueel doen of met de hak. De vraag is wie er eerst zal uitgeput zijn: jij of de plant. Zorg er wel voor dat je de wortel niet in stukken hakt. Want vaak vormen de verschillende worteldelen nieuwe planten.
  • Een andere groenvorm kiezen. Een plek die vol staat met zevenblad of heermoes, kan je bijvoorbeeld omzetten naar een gazon. Door veelvuldig af te rijden zal je de planten uiteindelijk uitputten. Als je ziet dat de planten niet meer bovenkomen, kan je opnieuw voor een bloemborder of moestuin kiezen.
  • Planten aanplanten die boven de ongewenste soorten groeien of die samen met de ongewenste soorten een mooi geheel maken. Zo kan je zevenblad combineren met lievevrouwebedstro of bergamotkruid.

Zelf aan de slag

Gemengde haag (Wim Massant) Tuinbiotopen

Hagen en struikgewas

Als we over hagen en struikgewas praten, hebben we het doorgaans over plantensoorten zoals hazelaar, meidoorn, kardinaalsmuts, Gelderse roos, haagbeuk, veldesdoorn, sleedoorn, kornoeljes etc.

Meer lezen
Boerenwormkruid (Rollin Verlinde) Tuinbiotopen

Een kleine wildernis

In een grotere tuin heb je vaak plekjes waar je minder komt en die je niet zo intensief wil onderhouden.

Meer lezen
Alpenwatersalamander Algemeen tuinadvies

Tuinranger top tien

Ontdek onze niet-te-missen top tien voor meer tuinnatuur!

Meer lezen